Hlavní obsah

Těla posledních obětí u Whakaari jsou zřejmě pod vodou. Pátrání pokračuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com/Julius_Silver

Sopka na ostrově White Island se nachází v zátoce Bay of Plenty na severovýchodě Nového Zélandu.

Novozélandská policie se od pátku snaží s pomocí potápěčů ze sopečného ostrova White Island odvézt všechna těla obětí pondělní erupce. Pátrání je velmi nebezpečné. Hrozí totiž další výbuch sopky.

Článek

Policii se podařilo z ostrova odvézt již šest těl obětí výbuchu vulkánu. I přes vysoké riziko další erupce v pátek probíhalo pátrání. To bylo neúspěšné a bude pokračovat v sobotu.

Úřady před akcí znaly místo, kde byla těla šesti obětí. Ty během čtyř hodin specialisté nalezli a přepravili na pevninu.

„Bohužel operace není u konce, dva lidé jsou stále nezvěstní,“ uvedl policejní komisař Mike Bush. „Víme, že se poslední tělo nachází ve vodě. Potápěči se ho v současné době snaží vyprostit,“ dodal.

Záchranáři v nebezpečí

Vulkanologové záchranáře varují před nebezpečím další erupce. Pokud by nastala v jejich přítomnosti, čelili by magmatu, horké páře a letícím kamenům ve vysoké rychlosti. V pátek byla podle novozélandské geologické webové stránky GeoNet, která informuje o nebezpečí, 50 až 60procentní pravděpodobnost další sopečné aktivity.

„Prostředí, ve kterém záchranáři pracovali, bylo nepředvídatelné a náročné. Prokázali ale nesmírnou odvahu ve snaze těla obětí nalézt,“ řekl Bush.

Záchranáři byli vybaveni ochranným oblečením a dýchacími přístroji. Souběžně situaci na ostrově sledoval geolog, který by v případě nebezpečí nařídil misi zrušit.

Vulkán na ostrově White Island (maorsky Whakaari) začal soptit v pondělí 9. prosince. V tu chvíli se na ostrově nacházelo 24 Australanů, devět Američanů, pět Novozélanďanů, čtyři Němci, dva Číňané, dva Britové a jeden turista z Malajsie. Po erupci byla většina z nich evakuována. Některé turistické lodě a letadla se vrátily zpět na White Island hledat přeživší. Mnoho z nich je vážně popálených.

Erupce sopky si vyžádala nejméně 16 obětí, je ale téměř jisté, že nepřežili ani oba dosud pohřešovaní. Dvacet lidí zůstává na jednotce intenzivní péče.

Související témata:

Doporučované