Hlavní obsah

Televize Nova musí zdravotní sestře Marešové zaplatit 1,2 milionu korun

Věra Marešová.

Reklama

Ve sporu s mediálním domem Czech News Center (CNC) už ženě soud pravomocně přiznal 900 000 korun.

Článek

Televize Nova musí zdravotní sestře Věře Marešové zaplatit 1,2 milionu korun za to, že v reportážích a článcích o jejím trestním stíhání novináři nerespektovali presumpci neviny. Pravomocně o tom dnes rozhodl pražský městský soud. Marešová podala obdobné žaloby i na některá vydavatelství, po Nově požadovala 12 milionů korun. Ve sporu s mediálním domem Czech News Center (CNC) už ženě soud pravomocně přiznal 900.000 korun. Mluvčí televize Nova Jana Lohrová uvedla, že rozhodnutí soudu bude televize respektovat, další postup zváží po doručení písemného odůvodnění rozsudku.

Obvodní soud pro Prahu 5 loni v listopadu ve sporu s Novou nepravomocně rozhodl, že má ženě zaplatit milion korun. Odvolací senát dnes částku zvýšil. Soudkyně Veronika Křesťanová upozornila, že média, nejen žalovaná televize, se dopustila hrubého zásahu do presumpce neviny. Šlo podle ní o značný a neodčinitelný zásah do práv Marešové, a je na místě přiznat ženě zadostiučinění.

Podle Křesťanové také televize Nova neprojevila dostatečnou sebereflexi. Vyšší částku oproti té, kterou soud uložil zaplatit CNC, soud odůvodnil mimo jiné tím, že inkriminované výroky byly zveřejněny v televizním vysílání, a to i v hlavní zpravodajské relaci.

Marešová v minulosti přes svého právníka vzkázala, že chce, aby mělo přiznané zadostiučinění preventivní funkci. Zástupkyně TV Nova u soudu už dříve připustila, že v některých reportážích a článcích použili novináři nevhodné výrazy, odškodnění by ale podle televize mělo být nižší. „Rozhodnutí soudu budeme samozřejmě respektovat. Čekáme na písemné vyhotovení rozsudku a poté zvážíme případné další kroky,“ uvedla dnes na dotaz ČTK Lohrová.

Marešová čelila obžalobě z toho, že v letech 2010 až 2014 podávala pacientům v rumburské nemocnici silné dávky draslíku, po kterých jim selhalo srdce. Marešová byla obviněna z šesti vražd, soudy ji osvobodily. Nepodařilo se prokázat, že se skutky vůbec staly.

Podle žaloby Marešové Nova v části reportáží i článků divákům například podsouvala, že jedinou možnou pachatelkou údajných vražd je ona. V analýze, kterou si její právník nechal zpracovat, zmiňují autoři například titulek „Vraždila čtyři roky. Soud poslal do vazby sestru z Rumburka“ nebo „Kolik lidí sestra Věra zabila“. Autoři analýzy upozornili i na označení „sestra smrt“, které Nova použila v desítkách případů.

Marešová podala žaloby i na vydavatelství Mafra, Economia, VLM a televizi Prima. Celkem požadovala zhruba 35 milionů korun. Ve sporu se Czech News Center už padlo pravomocné rozhodnutí. Kvůli nezákonnému rozhodnutí o svém trestním stíhání a za ztížení společenského uplatnění se Marešová v dalším řízení domáhá od státu pěti milionů korun.

Reklama

Doporučované