Hlavní obsah

Tenis má na svědomí nejvíce cinklých sázek. Individuální sporty jsou náchylnější, tvrdí bookmakeři

Tenis se musí vypořádat s obrovským problémem. Ovlivňováním zápasů.Video: David Janeczek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Podle nezávislé studie Adama Lewise o poctivosti tenisu z letošního roku má bílý sport na svědomí nejvíce podedřelých sázek napříč všemi sporty.

Článek

Skupina vyšetřovatelů v čele s britským právníkem Adamem Lewisem začala na začátku roku 2016 systematicky prověřovat poctivost tenisu.

Závěr? Tenis má na svědomí třikrát tolik podezřelých sázek než všechny ostatní sporty dohromady.

„Určitě si nebudeme nalhávat, že je sport vždy čistý. Tenis jakožto individuální sport je k manipulacím náchylnější,” vysvětluje mluvčí společnosti Tipsport Michal Peterka.

Britská studie trvala více než dva roky a oslovila více než tři tisíce tenistů. Anonymní anketa dopadla pro tenis doslova strašidelně. Hned šestina z dotázaných přiznala přímou nebo nepřímou zkušenost se sázením na vlastní zápasy.

K problematice se exkluzivně pro Seznam vyjádřil také dvojnásobný grandslamový vítěz ve čtyřhře Lukáš Dlouhý. „Musím říct, že se mi podobná zkušenost stala. Přišli za mnou muži s kufříkem a nabízeli mi částku blížící se 100 tisíc eur (cca 2,5 milionu korun), abych prohrál zápas,” vzpomíná Dlouhý.

Podívejte se na celý rozhovor s tenistou Lukášem Dlouhým

Video: David Janeczek

Studie Adama Lewise říká, že se tenisové výsledky manipulují nejvíce na turnajích nižších kategorií, protože hráči a hráčky ze suterénu žebříčku ATP a WTA mají mnohdy vyšší náklady než výdělky.

„Na turnaji nižších kategorií nejsou peníze a hráči se připravují časově stejně náročně jako ti nejlepší. Dokud půjde sázet na všechny zápasy, sety, servisy a podobně, tak zmanipulované zápasy jen tak nezmizí,” myslí si pětatřicetiletý bývalý český reprezentant, kterého se sázkařská mafie pokusila uplatit na turnaji na okruhu ATP.

Studie přišla i s dalším pozoruhodným závěrem. Každý šestý dotázaný tenista zná hráče, který sázkařům vynáší interní informace o zraněních nebo třeba rodinných problémech soupeřů.

„Nemůžu mluvit ze současné doby, ale v minulosti jezdili s týmem okolo hráče lidi, kteří měli za úkol pouze vynášet informace a sami sázeli. A bylo to i v realizačních týmech elitních tenistů,” vysvětluje Dlouhý.

Adam Lewis spolu se svými kolegy přišel se závěrem, že by poctivosti tenisu prospělo výrazné omezení nebo zrušení sázkových příležitostí.

Reklama

Související témata:

Doporučované