Hlavní obsah

Tenisové zápasy se prodávají i na grandslamech, potvrzují data protikorupční organizace

Foto: Shutterstock.com

Protikorupční tenisová organizace dostala v loňském roce sedm upozornění na podezřelé zápasy na grandslamech.

Reklama

Jen v loňském roce řešili vyšetřovatelé na popud sázkových kanceláří 241 zápasů.

Článek

V roce 2008 se tenis rozhodl jako jeden z prvních sportů začít více bojovat s korupcí. Vznikla proto organizace Tennis Integrity Unit (TIU), která začala vyšetřovat podezřelé zápasy v profesionálním tenise. TIU ukládá pokuty a zákazy činnosti hráčům, rozhodčím i funkcionářům.

Jen v loňském roce řešila TIU na popud sázkových kanceláří 241 zápasů. Sedm na grandslamových turnajích, devět na okruhu ATP a tři na okruhu WTA. Valná většina zápasů byla na turnajích nižší úrovně v mužských zápasech.

Foto: Tennis Integrity Unit

Podezřelé zápasy nahlášeny sázkovými kancelářemi za rok 2017.

„Při vyšetřování zkorumpovaných hráčů a hráček čerpáme z mnoha zdrojů. Informace nám poskytují jak ostatní hráči a rozhodčí, tak třeba i sázkové kanceláře, které dokážou identifikovat prodané zápasy,” vysvětluje mluvčí TIU Mark Harrison pro Seznam.

Sázkařské mafie sázejí na předem domluvené zápasy spíše u velkých mezinárodních poskytovatelů hazardních her. Přesto i česká největší sázková kancelář v minulosti identifikovala podezřelé turnaje.

„Například před pár lety na turnaji v chorvatské Rijece dopadlo několik zápasů prvního kola celkem podezřele, kdy outsideři vyhráli utkání, na která bylo vsazeno,” říká vedoucí oddělení kurzů Tipsportu Ladislav Pavlis.

Vyšetřovatelé TIU mohou dokonce při podezření nahlížet tenistům, trenérům či rozhodčím do mobilních telefonů, tabletů nebo notebooků. Pokuty pro hříšníky se pohybují od pěti do 250 tisíc dolarů. Pokud tenisté čelí obvinění ve více případech, tak jim hrozí i doživotní zákaz činnosti.

„Máme nastavenou politiku nulové tolerance, navíc chceme přísnými tresty odradit další tenisty, kteří by chtěli poškodit jméno našeho sportu. Zároveň si ale uvědomujeme, že se na okruhu pohybuje spoustu zranitelných tenistů, kteří úplatek vezmou,” vysvětluje Harrison.

Přesto minulý týden TIU potrestala Ukrajince Dmytra Badanova doživotním distancem a stotisícovou pokutou v dolarech za ovlivnění a sázení na profesionální tenis. O rok dříve zase předčasně a nedobrovolně ukončili kariéru Japonec Jun Mitsuhashi a Řek Konstantinos Mikos.

Vážnost situace potvrzuje i nedávná nezávislá studie Adama Lewise, kterou britská média citovala jako korupční tsunami napříč tenisem. Vyšetřovací skupina v čele s právníkem Lewisem se anonymně dotázala tří tisíc tenistů, zda se někdy setkali s korupcí v tenise. Hned šestina z nich potvrdila korupci z první ruky.

Právě i díky studii Adama Lewise zadržela belgická policie tento týden třináctičlenný sázkařský gang. Belgičtí prokurátoři uvedli, že jde o belgicko-arménský gang, který začal organizovaně manipulovat tenisové zápasy od roku 2014 na turnajích nižších úrovní.

Na české tenisty se ale ještě podle Harrisona TIU nemusela během necelých deseti let působení zaměřit. Přesto český dvojnásobný grandslamový vítěz Lukáš Dlouhý Seznamu řekl, že se jej v minulosti pokusila sázkařská mafie uplatit, aby prohrál zápas.

Podívejte se na rozhovor s tenistou Lukášem Dlouhým

Video: David Janeczek

Jediným Čechem, který v minulosti čelil obvinění ještě od protikorupčních orgánů ATP, tedy předchůdců TIU, byl bývalý deblový specialista František Čermák. Dnes už jednačtyřicetiletého bývalého tenistu v roce 2008 vyšetřovatelé usvědčili ze sázení na tenisové zápasy.

Čermák tehdy vyfasoval desetitýdenní distanc a pokutu okolo 200 tisíc korun. „Sázel jsem z nudy na skutečnosti, které jsem nemohl ovlivnit, jako třeba kdo vyhraje první game třetího setu nebo jaké bude v nějakém gamu skóre. Průměrná výška sázek byla šest a půl eur,” vysvětloval tehdy.

Reklama

Související témata:

Doporučované