Hlavní obsah

Ústavní soud nezrušil termín voleb. Bude ale muset rozhodnout znovu

Foto: Anicka S, Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Ústavní soud (ÚS) odmítl návrh skupiny senátorů na zrušení prezidentova rozhodnutí o termínu voleb do Sněmovny. Na posouzení ale čeká ještě obdobný návrh. Volby se mají konat 8. a 9. října.

Článek

Podle skupiny senátorů, převážně za hnutí Starostové, prezident Miloš Zeman vyhlásil volby s neobvyklým předstihem - už v prosinci loňského roku. A tím údajně zneužil svou pravomoc a zasáhl do férové politické soutěže. S návrhem na zrušení ale neuspěli.

„Návrh byl podán zjevně neoprávněným navrhovatelem,“ konstatoval soud v usnesení, které v úterý zpřístupnil na svém webu. Jinými slovy - soud se nezabýval faktickým obsahem návrhu, ale tím, že ho podali senátoři, nikoli například strany, které budou ve volbách kandidovat.

„Rozhodnutí prezidenta je přezkoumatelné, návrh ale musí podat třeba politická strana, která by tvrdila, že tím rozhodnutím bylo zasaženo do ústavních práv a svobod,“ uvedl jeden ze soudců.

Právě takový návrh už na Ústavním soudu přistál. Podala ho politická strana Spojení demokraté - Sdružení nezávislých, za kterou kandidovala například senátorka Alena Dernerová. Soud se tak otázkou brzkého vyhlášení voleb bude zabývat znovu.

Podání stížnosti Seznam Zprávám potvrdila Dernerová, brzké vyhlášení voleb prý krátí práva strany. Dernerová byla mezi skupinou senátorů podepsanou i pod původním senátorským návrhem, oba návrhy připravil europoslanec za STAN Stanislav Polčák.

Vyhlášení voleb tak stále ještě může být zrušeno. A zatím není ani jisté, podle jakých pravidel se do Sněmovny bude na podzim volit.

Důvodem je očekávané rozhodnutí ÚS o některých částech volebního zákona, které znevýhodňují menší strany. Soudci už v této věci rozhodli, verdikt ale zatím nezveřejnili.

„Mohu potvrdit, že plénum Ústavního soudu ve věci volebního zákona skutečně rozhodlo. Rozhodnutí bude zveřejněno zítra v dopoledních hodinách,“ uvedla mluvčí soudu.

Reklama

Doporučované