Hlavní obsah

Teroristický útok v Belgii: Muž zabil tři lidi. Pak ho policie zastřelila

Jak to na místě vypadalo bezprostředně po útoku?Video: Johana Trešlová, Reuters

 

Reklama

Tři mrtvé si vyžádal útok v belgickém Lutychu. Ozbrojený útočník při něm zabil dvě policistky a jednu další osobu. Příčiny incidentu zatím nejsou známy.

Článek

Střelec v Lutychu zabil dvě policistky a dvaadvacetiletého muže. Útočník policistky nejdříve napadl nožem. Vzápětí jedné z nich sebral zbraň, kterou zastřelil i muže sedícího poblíž v zaparkovaném autě. Střelec pak doběhl do přilehlé střední školy, kde vzal jednu z jejích zaměstnankyň jako rukojmí. Při následné přestřelce bylo zraněno několik policistů. Útočníka policie zastřelila. Nikdo ze studentů nebyl zraněn.

Zatím není jasné, co k incidentu vedlo. Policie útok vyšetřuje jako terorismus. Podle některých svědků muž při útoku volal „Alláhu Akbar“. Švýcarská média uvedla, že pachatelem je šestatřicetiletý Belgičan, který byl propuštěn na podmínku. Ve vězení si údajně odpykával trest související s drogami. Podle švýcarské stanice RTBF policie nyní zjišťuje, zda nekonvertoval k islámu ve vězení, kde se mohl také zradikalizovat.

Lutych je průmyslové město blízko německých hranic. V roce 2011 se zde odehrál obdobný útok, při kterém ozbrojený útočník zabil 4 lidi a přes 100 jich zranil. Nakonec obrátil zbraň proti sobě.

Belgie zůstává ve stavu pohotovosti od útoků v Paříži v roce 2015 a v Bruselu v roce 2016, které zinscenovala bruselská buňka takzvaného Islámského státu. Zemřelo při nich přes 150 lidí.

Reklama

Doporučované