Hlavní obsah

Testovací party. Stovky lidí v Nizozemsku vyšly v rámci experimentu do klubu

Foto: Profimedia.cz

Účastníci experimentu v amsterdamské aréně Ziggo Dome.

Reklama

Celkem 1300 lidí se zúčastnilo nizozemského experimentu s cílem zjistit, jak velké uvolnění opatření si může země dovolit. Účastníky hudební akce rozdělené do šesti „bublin“ na každém kroku sledovali výzkumníci.

Článek

Něco na způsob krátkého návratu do doby předpandemické zažili účastníci experimentu v amsterdamském Ziggo Dome, největší koncertní aréně v Nizozemsku. V sobotu bylo pro ty nejrychlejší v rezervaci velmi žádaných vstupenek připravené čtyřhodinové vystoupení nizozemských dýdžejů Sama Feldta, Lady Bee a dua Sunnery James & Ryan Marciano.

Účastníky akce výzkumníci z agentury Fieldlab sledovali po celu dobu akce a zaznamenávali jejich pohyb i kontakty. Cílem bylo podle deníku The Guardian zjistit, nakolik mohou být podobné akce rizikové po případném uvolnění protipandemických restrikcí. Účastníci se na akci pohybovali v pěti „bublinách“ po 250 a jedné po 50 osobách, každá skupina, v experimentu pojmenovaná právě jako „bublina“, pak musela dodržovat odlišná pravidla.

Pravidla jednotlivých bublin

- Bublina č. 1 - Nošení roušky, pohyb povolen pouze ve skupinách maximálně tří lidí (250 lidí)

- Bublina č. 2 - Nošení roušky a dodržování 1,5metrového odstupu od ostatních (250)

- Bublina č. 3 - Nošení roušky pouze během pohybu, stát lze jen na určených značkách (250)

- Bublina č. 4 - Nošení roušky a povolené sezení (250)

- Bublina č. 5 - Nošení roušky pouze během pohybu, povolené stání i sezení, tanec jen na vyznačených místech, která od sebe jsou oddělená minimálně dvěma sedačkami (250)

- Bublina č. 6 - Žádné roušky, pohyb a sezení možné kdekoli v celém prostoru (50)

Data získaná ze sledování 1300 účastníků použijí vládní poradci i samotný kabinet při rozhodování o uvolňování opatření v zemi týkajících se mimo jiné nočního života. Z pozorování ale podle organizátorů akce vzešlo, že někteří účastníci i přes příslušnost k bublině s povinným zakrýváním dýchacích cest krátce poté, co se díky hudbě „dostali do varu“, roušky odložili.

Jak organizátoři, tak výzkumníci se ale shodují, že experiment by mohl vést k uvolnění opatření. „Ukázali jsme, že akci můžeme zorganizovat velmi bezpečně,“ cituje server Dutch News generálního ředitele společnosti Mojob Rubena Brouwera. „Doufáme, že experiment může vést k opětovnému otevření některých míst s určitými pravidly. Opatření jsou nyní obecná a umožňují například maximálně 100 hostů na jakékoli akci bez rozdílu, pokud počty nakažených klesnou na určitou úroveň. Doufáme v konkrétnější opatření, například umožnění otevření Ziggo Dome s poloviční kapacitou,“ cituje Guardian Tima Boersmu z výzkumné agentury Fieldlab.

V Nizozemsku už déle než rok platí zákaz shromáždění více než stovky lidí. Všechny bary a restaurace v zemi jsou od poloviny října zavřené. Celostátní zákaz vycházení od 21:00 do 4:30 platí posledních šest týdnů. Akce v Ziggo Dome proto probíhala od 15:00 do 19:00, aby nedošlo k porušení vládních opatření.

Uspořádání akce ale s nadšením přivítali návštěvníci i sami vystupující. „Znovu vidím světlo na konci tunelu,“ řekl Guardianu dýdžej Sam Feldt. „Se vším očkováním, možnostmi testování a těmito druhy akcí si myslím, že je tu hned několik náznaků toho, že se třeba podobných akcí dočkáme už v létě,“ domnívá se hudebník, který loni v březnu kvůli pandemii zrušil americké turné. „Bylo příjemné se zase někam dostat po tom neustálém sezení doma, potvrzuje jedna z účastnic Natasja de Rooijová.

O akci byl obrovský zájem, vstupenky v ceně 15 eur (necelých 400 korun) se vyprodaly za dvacet minut a koupit se je snažilo přes sto tisíc lidí. Podmínkou pro účast na experimentu byl negativní test na nákazu covidem-19 ne starší než 48 hodin, všechny účastníky čeká testování také pět dní po akci. Organizátoři rovněž u vstupu do Ziggo Dome, kam se za běžných okolností vejde až 17 tisíc lidí, namátkově prováděli rychlotesty, uvádí server Dutch News.

Koncert byl součástí hned několika experimentálních akcí ve spolupráci s nizozemskou vládou. Agentura Fieldlab už se dříve podílela na sledování účastníků obchodní konference s kapacitou 500 lidí, divadelního představení nizozemského umělce Guida Weijerse nebo fotbalového utkání s 1200 diváky. Podle Dutch News úřady po těchto akcích vytrasovaly několik nakažených, zatím se ale neprokázalo, že by zde došlo k nákaze nebo šíření viru. V plánu jsou dále dva hudební festivaly pod širým nebem a jeden popový koncert, uvádí Guardian.

Reklama

Související témata:

Doporučované