Hlavní obsah

Testy do škol koupíme přes Rakousko, chce Hamáček. Podle distributora to nejde

Foto: cortex-film, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) chce pro testování žáků využít antigenní LEPU testy. Rád by se připojil k nákupu Rakouska, které je ve školách už používá. Podle českého distributora to ale není možné.

Článek

Návrat žáků do škol kromě epidemické situace komplikuje i prozatím neschválené testování školáků. Do plánů Ministerstva školství se teď vložil ministr vnitra Jan Hamáček. Chce pro testování na středních školách používat testy s názvem LEPU, které vyrábí čínská společnost LEPU Medical.

Návrh Ministerstva školství přitom pro použití na středních školách počítal s neinvazivními PCR testy. Podle Hamáčka je ale nesmyslné, aby se na středních školách používaly jiné typy testů než v jiných stupních vzdělávání.

Čínské testy už pro samotestování žáků využívá Rakousko – od LEPU Medical nakoupilo pět milionů testů. „Vedeme komunikaci s rakouskou stranou a zkoumáme možnosti, jak se připojit k jejich objednávkám,“ popsal ministr vnitra Hamáček. Premiér Andrej Babiš v pondělí letí do Vídně právě kvůli testování v rakouských školách.

K rakouské objednávce se Hamáček chce připojit i z toho důvodu, že požadované množství testů by jinak nedorazilo včas. „Největším problémem celého tohoto schématu bude zajistit v krátké době požadované množství testů,“ dodal Hamáček. Žáci závěrečných ročníků středních škol by se měli vrátit do lavic už 1. března.

Český distributor testů ale namítá, že tak jednoduché to nebude. V rámci objednávky testů ho není možné obejít. „Ověřoval jsem si to ještě u výrobce a ten mi potvrdil, že případná objednávka musí jít přes nás,“ řekl Seznam Zprávám Michal Továrek, obchodní ředitel firmy QuickSeal, která je českým distributorem mimo jiné právě i LEPU testů. A upozorňuje, že návod pro použití z rakouských zásob by byl v němčině, nikoli v češtině.

Dodání do měsíce

Plán na testování žáků připravilo Ministerstvo školství, rozhodnutí o strategii však nyní spadá pod Hamáčkem vedený Ústřední krizový štáb. Hotový dokument má Hamáček předložit na pondělním jednání vlády.

Firma QuickSeal až dosud jednala s resorty školství a zdravotnictví. Už v lednu obě ministerstva informovala, že dodání trvá měsíc, a je tedy potřeba objednávku vyřídit s předstihem. „Oba testy se dají dodávat v kapacitě až milionů testů za týden, a to za měsíc od objednání,“ dodává Továrek.

Ministerstvo vnitra společnost oslovilo tento pátek, podle Továrka se teprve chystá schůzka. Pro dodávku antigenních testů by Česko muselo vyslat do Číny letadlo, protože včasnou dopravu distributor garantovat nemůže.

Právě delší doba dodání LEPU testů je důvodem, proč Ministerstvo školství původně navrhovalo, aby se závěrečné ročníky středních škol od 1. března testovaly PCR testy. „Řešení prostřednictvím testů RT-PCR je zvoleno s ohledem na rychlost: lze ho zrealizovat v horizontu 2 až 3 týdnů od rozhodnutí,“ píše ministerstvo ve svém návrhu.

Neinvazivní testování prostřednictvím samoodběru slin nabízí například firma Diana Biotechnologies a pilotní testování může spustit už za dva týdny.

„Testy již prošly důkladnou klinickou validací a byly následně notifikovány pro klinickou diagnostiku u Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Školy je tedy mohou začít používat okamžitě. Naši technologii nyní nabízíme k pilotnímu testování. V případě zájmu Ministerstva školství jsme schopni pilotní projekt nastartovat do dvou týdnů,“ uvedl pro Seznam Zprávy finanční a provozní ředitel Diana Biotechnologies Martin Dienstbier.

Pokud by se měli žáci závěrečných ročníků středních škol testovat dvakrát týdně antigenními LEPU testy, bylo by potřeba v úvodní fázi zhruba čtvrt milionu sad týdně. Podle distributora by jeden test vyšel na 148 korun, týdně by to vyšlo zhruba na 40 milionů korun.

Reklama

Doporučované