Hlavní obsah

Thajsko chce zatočit s plastovým odpadem. Zpoplatní jednorázové nákupní tašky

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Thajsko, jeden z největších producentů plastového odpadu, udělá krok evropským směrem. Od příštího roku zpoplatní jednorázové plastové tašky. Země tak rozhodla ve snaze omezit plastový odpad a zabránit znečišťování planety.

Článek

V obchodech po celé zemi už probíhá testovací provoz. Novinka ale začne platit až od 1. ledna 2020.

Za plastový sáček tak thajský zákazník nově zaplatí něco mezi 2 až 3 bathy – v přepočtu něco kolem dvou korun.

Podle ministerstva životního prostředí stanovená cena nemá kompletně měnit chování zákazníka, má ho jen povzbudit ke snížení spotřebě plastu. „Jsme si vědomi, že dokud budou obchody stále dodávat plastové sáčky, bude vždy existovat plastový odpad.”

„Poslední kampaň na snížení odpadu z loňského roku ale přinesla pozitivní výsledky – dokázali jsme snížit odpad o více než dvě miliardy plastových sáčků – jinak řečeno více než 5 700 ten odpadu.”

Podle informací ministerstva je současným cílem do konce roku 2027 nahradit veškerý plastový materiál za recyklovatelný.

Podle zjištění AEPW (Alliance to End Plastic Waste) kolem 90 procent odpadků přináší do světových moří pouhých deset řek, z nichž osm se nachází v Asii, a více než polovina plastového odpadu pochází z pěti asijských zemí: Číny, Indonésie, Filipín, Thajska a Vietnamu.

Právě kvůli tomu vyčlení sdružení globálních výrobců plastů a spotřebního zboží až miliardu dolarů na snižování plastového odpadu.

Sumu daly firmy dohromady při založení aliance a přislíbily, že do pěti let investují do řešení problému další půl miliardy.

Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN) navíc v červnu přiznalo, že právě plastový odpad je jedním z největších problémů regionu a státy se zavázaly s odpadem v moři bojovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované