Hlavní obsah

Tinder rande skončilo uškrcením. Vrah mladé dívky si vyslechl rozsudek

Foto: Profimedia.cz

Grace Millaneová.

Reklama

Zmizení Britky Grace Millaneové v prosinci roku 2018 vzbudilo mezinárodní pozornost. Naposledy se ukázala v novozélandském Aucklandu, kde si domluvila rande přes aplikaci Tinder. Druhý den, v den svých narozenin, ji našli mrtvou. Odsouzený muž si teď vyslechl rozsudek i vzkazy od rodiny pozůstalé v procesu, který sledovala celá Británie i Nový Zéland.

Článek

Schůzka naslepo, kterou strávili popíjením, skončila v jeho hotelovém pokoji. Během sexu ale muž jedenadvacetiletou Grace uškrtil. Její tělo poté schoval do kufru a pokusil se ho zakopat v hornatém terénu Waitakere Ranges.

Do pátku odsouzený čekal na rozsudek o trestu na doživotí. Před ním ale musel vyslechnout výpovědi rodiny pozůstalé.

Rodina Grace vypovídala přímo ze svého obývacího pokoje v Essexu prostřednictvím webkamery. Zprvu se v soudní síni podle redaktorky BBC ozval milý šum a poznámky o rodičích skypujících se svými dětmi přes celý svět. Nálada se ale brzy změnila.

Vypovídala nevlastní sestra Victoria i bratr Declan. Nejemotivnější byla dle očekávání výpověď matky. Během řeči k ní vrah její dcery nezvedl oči.

Foto: Profimedia.cz

Grace zemřela v předvečer svých narozenin.

„Chci, abys věděl, že nad tebou nepřemýšlím. Protože kdyby ano, znamenalo by to, že mi na tobě záleží. A tak to není,“ řekla směrem k odsouzenému. „Moje Grace mi bude chybět do mého posledního nadechnutí. Zemřela vyděšená a sama,“ vzkázala a dodala, že přemýšlí jen nad tou hrůzou, kterou její dcera prožila.

V záběrech z Essexu byl viditelný i obrázek její dcery. „Grace nebyla jen moje dcera. Byla to moje přítelkyně. Můj nejlepší přítel. Jsem naprosto zlomená, že jsi vzal budoucnost mé dcery a okradl jsi nás o tolik vzpomínek, které jsme si chtěly vytvořit. Můj pláč nikdy neskončí, protože vím, že už nikdy nebudu mít šanci políbit Grace na rozloučenou.“

Odsouzený v soudní síni slovům ženy naslouchal s hlavou v dlaních.

Soudce Simon Moore odsoudil i jednání vraha krátce po vraždě, kdy měl odsouzený sednout k počítači a vyhledávat pornografii, jako „jednání, které podtrhuje nedostatek empatie a schopnosti být samostatný“.

„Jste velký silný muž. Ona byla drobná dívka. Byl jste v pozici naprosté fyzické dominance,“ pronesl soudce směrem k vrahovi. Zároveň uvedl, že by nemělo být na sociálních sítích zdůrazňováno, že Grace zemřela při dobrovolném pohlavním styku. „Škrtit někoho po dobu pěti až deseti minut, dokud nezemře, už není drsný sex,“ řekl.

Vrahův právník navrhoval minimální trest ve výši odnětí svobody 11 let, kvůli „následné rehabilitaci a opětovnému začlenění“. Podle soudce ani není důvod, proč by vrah měl odsedět méně než 17 let.

Slyšení 21. února mělo být rozhodující v otázce odhalení totožnosti pachatele na Novém Zélandu. Doposud jméno ani další podrobnosti o odsouzeném muži nebyla vzhledem k zákonům Nového Zélandu veřejná. Některá zahraniční média ale totožnost muže poodhalila. Například podle serveru Standard jde o muže jménem Jesse Kempson, který se představoval jako profesionální atlet pracující na moři. Čas trávil focením sebe a svých drahých věcí. Podle výpovědi jeho známých měl k ženám „děsivý vztah“.

Reklama

Doporučované