Hlavní obsah

Tisíce lidí vyhnaných do pouště bez dokladů, jídla a vody. Alžírsko se zbavuje přijatých uprchlíků

Alžírsko do saharské pouště vyhání tisíce afrických uprchlíků.Video: Eliška Kolomazníková, AP

 

Reklama

Alžírsko vyhošťuje přijaté africké uprchlíky tak, že je vysazuje v saharské poušti a nechává je pěšky putovat do sousedního Nigeru. Cestu v extrémních podmínkách mnozí nepřežijí. Umírají ženy i děti.

Článek

Za poslední čtyři roky Alžírsko deportovalo desetitisíce afrických uprchlíků. Jejich počty přitom v posledních měsících stále rostou. Spouštěčem je sílící tlak ze strany Evropské unie, která usiluje o to, aby státy severní Afriky řešily otázku migrační krize na svém území. Alžírská vláda proto nashromážděné uprchlíky bez osobních věcí, jídla a tekutin vyhošťuje do opuštěných míst saharské pouště, odkud musí pěšky dojít na hranice s Nigerem.

Mezi migranty, které alžírská vláda vyhání do pouště, jsou i ženy a děti. Uvedla to agentura AP s odvoláním na data nasbíraná Mezinárodní organizací pro migraci. Podle té v extrémních podmínkách saharské pouště zahyne dvakrát více uprchlíků než při plavbě Středozemním mořem. Za poslední čtyři roky tak mohlo v poušti zemřít až 30 tisíc lidí.

Mezi obětmi extrémních podmínek Sahary jsou ženy i děti. „Ženy ležely mrtvé, muži… Další lidé se v poušti ztratili, protože jednoduše neznali cestu,“ uvedla Janet Kamaraová, liberijská migrantka, jež byla v době pouštního přechodu těhotná. Stres a těžké podmínky si vyžádaly daň v podobě mrtvého dítěte, které v poušti porodila a pohřbila.

Pouštní přechod nigerské hranice může být v lepších případech 15 kilometrů dlouhý. V těch horších jde až o 30 kilometrů. „Vyhodili nás do pouště o půlnoci. Bez elektřiny. Netušili jsme, kde se nacházíme. Všude kolem byla opuštěná divočina. Šli jsme nějakých šest sedm hodin, pak už jsme ale necítili nohy a nešlo pokračovat. Museli jsme proto spát přímo na poušti a bylo to strašné. Všude kolem byli hadi, štíři a podobné věci,“ řekl Ju Dennis, kterému se celý proces deportace a samotnou cestu podařilo natočit.

Do Alžírska, jež leží na severu Afriky u Středozemního moře, míří uprchlíci z celé subsaharské Afriky. Většina z nich se chce dostat do Evropy.

Alžírská vláda kvůli vyhošťování uprchlíků čelí kritice OSN. Hájí se ale tím, že organizace sama k záchraně uprchlíků nijak nepřispěla. Evropská unie si je podle mluvčí vyhošťování vědoma, nechce ale zasahovat do politiky suverénního státu. Uvedla to agentura AP.

Reklama

Doporučované