Hlavní obsah

Tisícovky policistů budou od příštího týdne kontrolovat dodržování opatření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: ČTK

Policie spolu s armádou a Celní správou bude kontrolovat dodržování opatření. (Ilustrační foto.)

Reklama

Policie, armáda a Celní správa budou od příštího týdne kontrolovat dodržování přísných opatření platná v Česku do 21. března. Za nedodržení opatření může občan dostat pokutu až ve výši 10 tisíc korun.

Článek

Od prvního března se život v Česku na tři týdny opět změní a začíná další díl seriálu „Zamykáme Česko“. Od pondělí se výrazně omezí pohyb, zavřou se školky i školy. Ubudou také výjimky pro obchody a služby a zpřísní se pravidla pro nošení roušek.

Dodržování opatření bude kromě policie kontrolovat téměř čtyři tisíce vojáků a 270 příslušníků Celní správy a občanům, kteří opatření dodržovat nebudou, hrozí pokuta až 10 tisíc, ve správním řízení až 20 tisíc korun.

„První dny bude Policie ČR benevolentnější, protože chápe, že řada občanů si během víkendu nemohla z objektivních důvodů vyřídit potřebná potvrzení. Nicméně od poloviny příštího týdne už nebudeme tak tolerantní. Bude-li to nutné, budeme porušování pravidel sankcionovat,“ řekl na nedělní tiskové konferenci náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek. Podle něj bude na kontrolu dodržování opatření nasazeno celkem 30 tisíc lidí.

Policisté budou hlídkovat na významných dopravních tepnách na 500 vytipovaných stanovištích. Vedle toho budou kontroly provádět také mobilní hlídky podle vyhodnocení místních policejních velitelů.

Policisté budou s vojáky hlídat především přejíždění občanů mezi okresy, protože to je od pondělí až na výjimky zakázané. Lidé mohou mezi okresy cestovat pouze za účelem práce, návštěvy lékaře či úřadu. Při těchto cestách mimo okres musí mít lidé potvrzení od zaměstnavatele. Ten musí v dokumentu uvést místo výkonu zaměstnání a místo pobytu zaměstnance. Při cestách mimo okres například k lékaři či na úřady stačí zaškrtnutý formulář nebo čestné prohlášení, kde bude uvedeno místo, čas a cíl cesty.

Ministerstvo vnitra doporučuje vzít si s sebou pro jistotu například žádanku od lékaře či pozvánku na úřad.

„Chtěl bych apelovat na všechny, aby si společně uvědomili, že bojujeme o životy a zdraví lidí v naší republice. Že bojujeme s pandemií covidu-19, nikoliv s orgány, které tato nepopulární omezení činí,“ poznamenal náměstek. Řekl také, že policie se o opatřeních dozvěděla stejně jako veřejnost v pátek večer a přes víkend musela zásadně změnit organizaci a zaměření výkonu služby a zkoordinovat se s vojáky a celníky.

Ministerstvo vnitra už dříve uvedlo, že policie chce kontroly zaměřovat do všech míst, ve kterých lze předpokládat porušování opatření, a to včetně vlaků a autobusů.

Nová přísnější opatření mají podle pátečního rozhodnutí vlády platit do 21. března. Jejich smyslem je co nejvíce omezit mobilitu, a tedy i šíření viru. Omezení se vztahují i na lidi očkované proti covidu-19 a také na ty, kteří již nemoc prodělali.

Nově budou také omezeny služby. Zhruba polovina obchodů, na které se dosud vztahovala vládní výjimka, bude muset zavřít. Kromě prádelen k nim patří obchody s dětskou módou a obuví, galanterie, papírnictví, obchody se zbraněmi a střelivem, prodejny malých domácích zvířat, provozovny pro sjednání a provádění staveb, zámečnictví, realitní zprostředkování, účetní poradci, provozovny autoservisů, kamenictví a provozovny poskytující služby stříhání psů a koček.

U stravovacích provozů se režim nezmění, nadále budou moci občerstvení prodávat přes výdejní okénka. Ta mohou být otevřená do 21. hodiny.

Výběr obchodů je podle kritiků opět sporný. Otevřena mohou zůstat třeba květinářství, kde je větší mobilita než například v zámečnictví nebo galanteriích. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček argumentoval, že nechce brát lidem možnost koupit květinu z pietních důvodů.

Kromě toho je také povinnost nosit respirátor v uzavřených prostorách, městské hromadné dopravě a také v místech, kde je velká koncentrace lidí.

Reklama

Doporučované