Hlavní obsah

Obchody v hybridním režimu. Nežádoucí zboží opět skončí za páskou

Foto: Jan Mihaliček

Ilustrační snímek.

Reklama

Mnoho obchodů a služeb přišlo o své výjimky, přesto nemusejí úplně zavírat. Prádelny budou moci prát pro firmy, ale už ne pro lidi z ulice. Dětská móda, sešity a kružítka musí v řetězcích za pásku.

Článek

V pondělí začíná další díl seriálu „Uzamykáme Česko“. Podnikatelé i profesní svazy na nová pravidla reagují různě. Podrážděně i s pocity frustrace. Někteří si po politických hrách otevřeme/neotevřeme v minulých týdnech teď paradoxně oddychli.

„Další uzavírka nejsou pro nás dobré zprávy, ale na druhou stranu už alespoň po těch čtrnácti dnech, kdy se mělo otevírat a neotevřelo, teď víme, na čem jsme,“ říká smířeně majitel outdoorové značky Alpine Pro Václav Hrbek. Výjimky na prodej dětského oblečení, která teď skončí, v posledních týdnech nevyužil, protože by se to ekonomicky nevyplatilo. Desítky jeho prodejen proto zůstanou uzavřené.

Pro celou řadu obchodníků se ale situace od pondělka mění. Někteří budou moci fungovat, pokud nepřijdou do kontaktu se zákazníky.

„Autoservisy mohou mít otevřeno, ale vláda uzavřela jejich provozovny. Takže veškeré papírování a předání auta bude muset probíhat venku, což bude pro všechny, kdo opravy píší do počítačů, dost velká komplikace. A úplně zbytečná,“ popsal Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu. O fungování autoservisů si můžete podrobněji přečíst zde.

Do hybridního režimu spadnou i prádelny a čistírny. Neuzavřou se úplně, budou moci dál prát pro nemocnice, lékárny a firmy. Zákazníci z ulice však budou mít smůlu. Tak si to alespoň vykládá šéfka Asociace prádelen a čistíren Jana Puškáčová. Naštěstí podle ní na trhu převažují podniky s firemní klientelou.

„Malé čistírny, závislé jen na lidech z ulice, mohou zavřít. Uzavření považujeme za logické. Nelogické mi přijde, že stát naprosto kašle na pomoc prádelnám, které přišly o 80 procent obratu u hotelů a 20 procent dělají a dotují ze svého, aby nenechali ve štychu nemocnice,“ řekla Puškáčová.

Podle Martina Blažka, majitele čtyř prádelen PM Laundry, není jasné, zda by nemohl zákazníky z ulice obsluhovat alespoň přes výdejní okénko. I jeho živí hlavně firmy, ale zákazníci z ulice mu budou chybět. „Máme čtyři prádelny, na třech z nich pereme i firmám, ale stejně odpadne polovina klientely. Kvůli firemním zakázkám musí být holky v práci, jenže už na ně nevydělám,“ líčí.

Zhruba polovina obchodů, na které se dosud vztahovala vládní výjimka, bude muset od pondělka uzavřít. Kromě prádelen k nim patří obchody s dětskou módou a obuví, galanterie, papírnictví, obchody se zbraněmi a střelivem, prodejny malých domácích zvířat, provozovny pro sjednání a provádění staveb, zámečnictví, realitní zprostředkování, účetní poradci, provozovny autoservisů, kamenictví a provozovny poskytující služby stříhání psů a koček.

Výběr obchodů je podle kritiků opět sporný. Otevřena mohou zůstat třeba květinářství, kde je větší mobilita než například v zámečnictví nebo galanteriích. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček argumentoval, že nechce brát lidem možnost koupit květinu z pietních důvodů.

Kde si nadále nakoupíte a co zařídíte?

- prodejny potravin, pohonných hmot, hygienického zboží a drogerie

- lékárny

- prodejny krmiva a potřeb pro zvířata

- prodejny brýlí a kontaktních čoček

- provozovny poskytující odtah a opravy vozidel

- obchody s tiskem a tabákem

- provozovny určené k vyzvednutí zboží a zásilek například z e-shopů

- prodejny osiva a zahrádkářských potřeb

- pokladny jízdenek

- květinářství

- servisy elektroniky a výpočetní techniky

- pohřební služby

- myčky automobilů bez obsluhy

- domácí potřeby

- sběr surovin a kompostárny

- taxislužby

- firmy poskytující psychodiagnostická vyšetření

„Další uzavírání obchodů je čistě kosmetická záležitost, aby vláda vypadala, že něco dělá. Textilní galanterie nebo papírnictví nikdy nebyly centrem šíření nákazy a pro jejich zákaz není žádný věcný důvod,“ kritizuje zpřísnění Tomáš Prouza.

Zavřít od pondělka musí také 37 prodejen papírnictví McPen v obchodních centrech. Jeho ředitel Milan Petr však pochybuje o tom, že uzavření části obchodů sníží mobilitu.

„Kdyby bylo jasně a konstantně otevřeno v nějakém režimu, zákazník si zvykne a nemá potřebu nárazově zvyšovat mobilitu. Systém stop-start je to nejhorší, co se může dělat, protože po otevření mají najednou všichni chuť nakupovat,“ uvedl.

Podle něj rozhodně uzavření několika dalších typů prodejen riziko nákazy v obchodních centrech nezvýší, protože už jsou ze tří čtvrtin zavřená a v některých pasážích je zhasnuto. Papírnictvím McPen, která mohla mít dosud otevřeno, klesl v posledních týdnech obrat až o 50 procent. Loni se obrat řetězce propadl o 80-100 milionů korun na zhruba 210 milionů korun.

Zakázaný sortiment, jako je dětská móda a papírnictví, se v obchodních řetězcích znovu objeví za páskou. Obchody s dětským oblečením a obuví se opět zavřou zhruba po měsíci, protože od 20. ledna vláda pod tlakem veřejnosti zákaz pro tento sortiment zrušila.

„Uzavření respektuju, musí se to nějak řešit. Žádné vážné problémy nám to nedělá. Máme dobře nastavený e-shop,“ komentuje krok jednatel výrobce dětské obuvi Fare Alois Šůstek. Mnohem víc ho trápí rostoucí absence zaměstnanců, protože ve fabrice ve Valašských Kloboukách pracuje hodně žen, které zůstanou doma s dětmi.

„Je sezona a potřebujeme plnit plán, ale výroba bude mít zpoždění. Zboží je rozpracované a výroba trvá až dva měsíce. Pokud to nestihneme, musíme ho nechat na nový rok. To je nepříjemné, protože obuv je módní záležitostí a kolekce se musí měnit,“ dodal.

Reklama

Doporučované