Hlavní obsah

Titul Miss Universe vyhrála Filipínka, první transgender modelka neuspěla

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Letos se soutěže krásy Miss Universe zúčastnila i první transgender modelka.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Letošního ročníku soutěže se zúčastnila i historicky první transgender soutěžící ze Španělska.

Článek

Titul Miss Universe roku 2018 získala 24letá Catriona Elisa Grayová z Filipín. Při vyvrcholení každoroční soutěže v thajském Bangkoku předčila soupeřky z Venezuely a Jihoafrické republiky. Česká Miss Lea Šteflíčková nefigurovala mezi pěti zástupkyněmi Evropy ve finálové dvacítce žen. O korunku pro Miss Universe bojovalo v letošním ročníku soutěže 94 krásek. Ty byly rozděleny do čtyř skupin podle regionů, přičemž za každý z nich postupovalo do užšího finále pět zástupkyň. Evropu v „top 20“ reprezentovaly kandidátky z Polska, Maďarska, Belgie, Británie a Irska.

Loni odešla jako vítězka Demi-Leigh Nelová-Petersová z JAR a letos se dlouho schylovalo pro africkou zemi k obhajobě. Jihoafrická Miss Tamaryn Greenová se dostala do finální dvojice, porota sedmi žen ale prvenství přisoudila její soupeřce Grayové. Nová Miss Universe pochází z filipínské province Albay a je držitelkou magisterského titulu v hudební teorii.

Letošní 67. ročník světové soutěže se zapsal do historie nejen rekordním počtem účastnic, ale také tím, že se poprvé představila i transgenderová modelka: Španělka Ángela Ponceová. Ta se však nedostala mezi první dvacítku soutěžících.

Cestu do soutěže Ponceové otevřela kanadská modelka Jenna Talacková, která se v roce 2012 přihlásila jako účastnice Miss Universe, píše USA Today. Talackovou odmítli zařadit mezi kandidátky, protože se nenarodila jako žena. Talacková se ale nenechala odbýt a pohrozila žalobou, což přimělo společnost, aby změnila pravidla soutěže. Soutěž tehdy vlastnil současný americký prezident Donald Trump.

Kromě Ponceové se soutěže měla poprvé zúčastnit i transgender modelka z Mongolska Belguun Bacuchová. Ta byla podle zahraničních serverů favoritkou soutěže, nakonec ji ale nahradila jiná dívka.

Reklama

Doporučované