Hlavní obsah

Tlak občanů přinesl ovoce. Plán na omezení nahlížení do katastru se ruší

Foto: Mapy.cz

Anonymní nahlížení do katastru nemovitostí zůstane zachované.

Reklama

Anonymní nahlížení do katastru zůstane zachované. Český úřad zeměměřický a katastrální ustoupil od vypnutí služby. Krok plánoval kvůli přetížení aplikace ze strany robotů. Za iniciativu proti vypnutí se postavily tisíce lidí.

Článek

Český úřad zeměměřický a katastrální (ČÚZK) se po jednání s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem (ČSSD) rozhodl podle informací SZ Byznys zrušit plán na vypnutí anonymního nahlížení do katastru nemovitostí. Proti opatření, které mělo platit od 12. června, se zformovala silná občanská iniciativa.

Zlomovou novinku potvrdilo Ministerstvo zemědělství, které je nadřízeným orgánem katastrálních úřadů. Přetěžování katastrální aplikace ze strany různých robotů bude bránit zavedení testu CAPTCHA, který má pomoci rozpoznat stroje od lidí. Za květen musela katastrální aplikace vyřídit 92 milionů dotazů. Stavěná přitom byla maximálně na 70 milionů. Z katastru navíc pomocí robotů unikaly osobní údaje. To využívali například spekulanti se zemědělskou půdou.

„Zejména starší lidé na venkově si často stěžují, že dostávají desítky dopisů od překupníků pozemků. Chápu, že údaje z katastru musí být dostupné, aby bylo možné oslovit vlastníka kvůli odkupu třeba při přípravě stavby, ale má to svoje meze. Proto jsme se s předsedou katastrálního úřadu dohodli na postupu, který zachová možnost anonymního nahlížení do katastru, současně ale zabrání zneužívání těchto údajů nejrůznějšími spekulanty s pozemky,“ uvedl ministr zemědělství Toman.

Oznámení o plánovaném vypnutí anonymního nahlížení do katastru publikoval ČÚZK v dubnu. Proti záměru se ale zformovala iniciativa Otevřený katastr. Iniciativu podpořilo přes 15 000 občanů včetně profesních organizací typu České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě. Iniciativa upozorňovala na fakt, že katastr je ze zákona veřejný.

„Katastr nemovitostí je sice veřejný, ale poskytování informací o vlastnících musí ctít základní pravidla ochrany soukromí. S vytěžováním dat roboty musíme bojovat a postihovat i následné obchodování s těmito údaji. Přijatá technická opatření budeme průběžně vyhodnocovat i ve spolupráci s Úřadem pro ochranu osobních údajů a experty na kybernetickou bezpečnost a upravovat je, abychom mohli zachovat přístup bez přihlášení,“ řekl nyní předseda ČÚZK Karel Večeře.

Iniciativa krok úřadů přivítala. „Jsme rádi, že úřad ustoupil a anonymní přístup do katastru zůstane zachován. Vyhověl tak výhradám a požadavkům iniciativy. Děkujeme všem, kdo se k ní připojili a bojovali za občanská práva přístupu k veřejným informacím. Bez nich bychom takového výsledku nedosáhli,“ reagoval zakladatel iniciativy, advokát Petr Novotný.

Informace z katastru mělo být možné od 12. června vyhledávat jen prostřednictvím elektronické občanské identity nebo prostřednictvím placené aplikace Dálkový přístup. Ten dosud slouží hlavně profesionálům typu bankéřů nebo notářů.

Reklama

Doporučované