Hlavní obsah

Toman v Bruselu zopakuje: Česko hodlá polské maso kontrolovat minimálně do konce března

S kontrolami polského hovězího budeme pokračovat i za cenu sankcí, řekne zítra evropskému komisaři pro zdraví český ministr zemědělství Miroslav Toman.Video: Veronika Neprašová

 

Reklama

Česko zatím nehodlá ustoupit od mimořádných kontrol polského hovězího masa. Ministr názor nezměnil ani po úterním telefonátu s polským protějškem.

Článek

Česko s kontrolami polského hovězího zatím nepřestane.

Naopak na středečním jednání s eurokomisařem pro zdraví Vytesinem Andriukaitisem bude ministr zemědělství Miroslav Toman požadovat, aby se stejně zachovala celá Evropská unie.

Na rozhodnutí pokračovat v mimořádných kontrolách nic nezměnil ani úterní telefonát ministra Tomana s jeho polským protějškem. Po něm resort podle informací Seznamu zopakoval, že trvá na původním plánu a z kontrol neustoupí ani přes výhrady Evropské komise.

„V podstatě se nic nezměnilo. S panem kolegou Janem Krysztofem Ardanowskim jsme si vyměnili informace o tom, jak to vypadá. Tak, jak říkám od začátku, očekáváme, že polská strana přijme opatření. V okamžiku, kdy vstoupí v platnost, jsme připraveni se bavit o našem dalším postupu,“ řekl Toman Seznamu.

Konkrétní termín podle Tomana zatím nepadl. „18. března se chci na Radě ministrů znovu potkat s panem Ardanowskim. Pevně věřím, že do konce března to Poláci přijmou, a pak uvidíme,“ dodal.

Nová pravidla mají polským jatkám nařídit nepřetržitý kamerový dohled, státní inspektoři už také nebudou smět delegovat dozor na jatkách na soukromé veterináře.

„Ze strany polského ministerstva znovu padl slib, že čeští inspektoři přijedou na návštěvu – nikoliv kontrolu – a ve spolupráci s polskou veterinární správou se přesvědčí, že přijatá opatření fungují v reálu,“ dodal mluvčí ministrestva Vojtěch Bílý.

Kontroly i pod hrozbou sankcí

Už druhý týden musí dovozce veškeré hovězí maso z Polska nechat před uvedením na český trh zkontrolovat v akreditovaných laboratořích. Mimořádné opatření Česko zavedlo po nálezu sedmi set kilogramů hovězího se salmonelou a také poté, co se zjistilo, že bylo do Česka dovezeno maso z polských jatek, kde se porážely nemocné kusy.

„V žádném případě neklademe žádné bariéry nebo překážky volnému obchodu. My chceme po dovozcích, aby nám doložili zdravotní nezávadnost masa, které uvádí na český trh, to je všechno,“ hájí opatření Toman.

Evropská komise má ale vůči českému postupu výhrady. Podle ní takové nařízení porušuje klíčovou zásadu volného unijního trhu a vůči Polsku působí diskriminačně.

„Naše opatření shledává nejen komise, ale podle všeho i členské státy jako disporoporční,“ řekl Seznamu zdroj obeznámený s jednáními na unijní půdě. Podle něj by situaci pomohlo, kdyby laboratorní rozbory nemuseli platit dovozci, ale náklady by převzala česká veterinární správa.

„Je to samozřejmě jeden z argumentů, ale já se ptám, proč český poplatník má platit za něco, co nezpůsobil?“ odmítá Toman s tím, že kdo chce na český trh uvádět své výrobky, musí garantovat jejich nezávadnost.

S pochopením se nejspíš nesetká ani Tomanova výzva, aby obdobně jako Česko postupovala vůči polskému hovězímu celá sedmadvacítka. „Podle mě je to nereálné,“ dodal zdroj. Ochrana volného vnitřního trhu patří mezi základní pilíře Evropské unie a její porušení je tedy bráno jako vážný prohřešek.

Pokud Česko komisi o nutnosti a potřebnosti kontrol v takovém rozsahu nepřesvědčí, může spor skončit až u Evropského soudního dvora. Ten může v krajním případě Česku vyměřit za porušení unijních smluv „bolestivou“ pokutu. I tu je ale Toman ochotný riskovat: „Není nic víc než bezpečnost potravin a spotřebitelů. V první řadě musíme bránit je.“

Reklama

Související témata:

Doporučované