Hlavní obsah

Okamura probral se Zemanem vystoupení z EU a co bude, až Babiš na první pokus neuspěje

Tomio Okamura po setkání s prezidentem Zemanem: probírali spolu i první pokus Andreje Babiše o sestavení vlády.

 

Reklama

Prezident pokračuje v povolebních schůzkách s představiteli stran, které se probojovaly do Sněmovny.

Článek

Jako čtvrtý v pořadí přijel za prezidentem Milošem Zemanem jednat o povolebním uspořádání v Česku Tomio Okamura, šéf SPD. Prezident tak dodržuje „jízdní řád“, podle kterého už od minulého týdne konzultuje s lídry úspěšných stran jejich postoje k případné vládě Andreje Babiše a uspořádání Sněmovny.

Okamurova SPD skončila čtvrtá, jen těsně za ODS a Piráty. Tomio Okamura se nabídl k účasti ve vládě Andreje Babiše, šéf ANO ale s Okamurovou stranou do vlády nechce jít.

Shoda o referendu

„Prodiskutovali jsme zásadní body. Na prvním místě jsme se shodli, že Sněmovna musí co nejdřív začít pracovat,“ řekl Okamura po setkání s prezidentem. Okamura počítá s tím, že SPD bude mít jednoho místopředsedu Sněmovny.

Šéf SPD se ptal také na Zemanův výrok, že by v Česku mohla vládnout čtyři roky vláda bez důvěry. „Pan prezident mne ujistil, že to není jeho zájem,“ řekl Okamura.

Okamura se také s Milošem Zemanem bavil o tom, co by měl prosazovat příští prezident České republiky. „Máme velkou podporu v prosazování referenda, mám z toho dobrý pocit,“ komentoval setkání šéf SPD. Zdůraznil, že jde i o referendum o vystoupení z Evropské unie. Okamura řekl, že i v tomto bodu našel shodu s Milošem Zemanem - tedy že by takové referendum mělo být možné.

Okamura po lánské schůzce zdůraznil, že SPD nechce předčasné volby. „Jsme připraveni jednat s každým,“ uvedl. „Andrej Babiš podle nás nepředložil žádný projekt vlády, který by byl životaschopný nebo by nějak reflektoval náš program. V prvním kole jeho vládu nepodpoříme,“ řekl za 22 poslanců SPD Tomio Okamura.

Lídr SPD oznámil, že strana do prezidentské volby nepostaví vlastního kandidáta.

Podívejte se ve videu nahoře, jak své setkání s Milošem Zemanem komentuje Tomio Okamura.

Reklama

Doporučované