Hlavní obsah

Touto továrnou legendárního Kolbena prošel Edison i Tesla. Teď staví sklady

Ředitel společnosti Prakab vypráví o historii výrobny kabelů, která slaví 100 let, a vysvětluje, k čemu postaví v areálu nové haly.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražské kabelovny známé pod názvem Prakab přesně před sto lety ovládl legendární podnikatel Emil Kolben.

Článek

Přesně před sto lety průmyslník Emil Kolben převzal většinový podíl v podniku na výrobu kabelů a registroval ho pod ochrannou známkou Prakab – Pražská kabelovna. Továrnou prošla známá jména jako Tesla, Křižík nebo Edison.

Právě v roce 1921 byl podnik přemístěn na okraj Prahy, do Hostivaře. Dnes je součástí tamní průmyslové zóny, což se v době nedostatku skladovacích hal v metropoli jeví jako výhoda.

Sklady: nedostatkové „zboží“. Vzniknou na okraji Prahy

„Oddělili jsme asi třetinu areálu a chceme ho využít pro výstavbu nových hal. Hodláme je komerčně pronajímat. Je to pro nás úplná novinka po sto letech, takové věci se tady od pana Kolbena neděly,“ vypráví přímo v areálu původní Kolbenovy továrny generální ředitel a jednatel Prakabu Tomáš Zieschang.

To je teď přece velký trend. V Praze už nejsou brownfieldy, postavily se všude byty a kanceláře a tyhle haly prostě nejsou.
Tomáš Zieschang, jednatel a generální ředitel Prakabu

Pro SZ Byznys uvedl, že firma právě získala pravomocné stavební povolení. Výstavba na ploše rozlehlé 25 tisíc metrů čtverečních začne během nejbližších dnů, ještě v září.

„To je teď přece velký trend. V Praze už nejsou brownfieldy, postavily se všude byty a kanceláře a tyhle haly prostě nejsou. Koronakrize způsobila, že elektronické obchodování se velmi rozvinulo a zásobovat město z velké dálky je problém,“ vysvětluje jednatel Prakabu důvod, proč zájem o tyto haly je už v tuto chvíli obrovský.

„Nájemníky máme. Jde o firmy s počítačovou technikou, potravinami, oblečením. Pronajmeme to třem čtyřem firmám,“ upřesnil ředitel SZ Byznys s tím, že konkrétní jména firem zatím smlouvy neumožňují sdělit.

Do roka a do dne

Většina hal má být postavena v létě příštího roku. „Ale má to svá úskalí. Jsme strojaři. Vést realitní firmu je pro nás trochu náročné. Je to obrovská výzva v době narůstajících cen a nedostatku materiálu, plánování je opravdu oříšek, manažerské umění na nejvyšší úrovni. Sladit termíny stěhování nájemníků s termíny výstavby společně s nějakou rozumnou cenou. Musíme to dobře naplánovat, včas objednat, zafixovat ceny,“ obává se šibeničního termínu výstavby muž, který vede firmu se stoletou tradicí.

Prakab

Obrat:

  • 2019 – 3,5 mld. Kč
  • 2020 – 3,7 mld. Kč
  • 2021 – 4 mld. Kč (očekávaný obrat)

Patří do holdingu SKB Industrieholding GmbH.

Kromě Prakab Pražské kabelovny sem patří: Schwechater Kabelwerke, TOV Interkabel Kyjev a ICS Industrial Cables Slovakia.

„Projektovali jsme to tak, že jde o haly pro drobnou výrobu a skladování. Takže kdyby se něco v příštích letech měnilo, nesehnali bychom například nájemce, tak sem kdykoliv můžeme rozšířit svou vlastní výrobu,“ upřesňuje.

Fabrika, která přežila nacisty i komunisty

Továrna, která dnes dodává ročně na sto dvacet tisíc kilometrů kabelů pro energetiku či stavebnictví, za celých sto let jedinkrát nezastavila výrobu. Kolben ji zakládal jako subdodavatelskou firmu pro jeho výrobu ve Vysočanech, známé ČKD.

+2

Zakládal ji se svým společníkem Otto Steinerem, který už provozoval podobnou kabelovnu u Vídně. Za války to bylo strategické místo pro nacisty.

„Pro válečnou mašinerii jsou kabely velice důležité, musím připomenout, že i za komunismu se zde vyráběly kabely pro letecký průmysl a po válce továrnu převzali komunisté, udělali z ní národní podnik. Po revoluci ji získali zpět potomci původních zakladatelů,“ vypráví historické souvislosti Tomáš Zieschang.

Dnes jsou kabely z hostivařské továrny například v metru nebo na vojenské základně USA v Německu.

Díky kontaktům pana Kolbena se tady mihl Edison, je to velmi úzce spojené s činností pana Tesly. I jméno pana Křižíka tady figuruje.
Tomáš Zieschang, jednatel a generální ředitel Prakabu

„S továrnou je za těch sto let spojen skoro každý, kdo měl do elektroprůmyslu co říkat. Díky kontaktům pana Kolbena se tady mihl Edison, je to velmi úzce spojené s činností pana Tesly. I jméno pana Křižíka tady figuruje,“ říká ředitel společnosti Prakab, která má dnes i sesterskou firmu na Ukrajině.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v úvodním videu.

Reklama

Doporučované