Hlavní obsah

Jen blázen by v době nedostatku expandoval. Výrobce dveří do toho jde

Přední výrobce dveří a zárubní česká firma Sapeli poprvé v historii otevírá zahraniční pobočky.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Sapeli, přední výrobce dveří a zárubní, otevře na podzim dvě zahraniční pobočky. Stane se tak poprvé v historii české firmy. SZ Byznys to řekli zástupci společnosti, která je lídrem na tuzemském trhu.

Článek

Dřevo zdražilo o desítky procent, stejně jako dřevotříska. Navíc je materiálu na trhu obdobně jako v jiných oborech nedostatek.

„Dnes jsme zrovna řešili problém kování. Můžete mít hotové dveře, protože jste si sehnali dřevo. Pak se ale zadrhnete na kování, protože chybí,“ popisuje obtížnou situaci průmyslové výroby Marek Sedlák, který má v Sapeli na starosti obchod.

Dodací termíny se u nich prodlužují a zpožďují, přesto se výroba zatím nezadrhla. Naopak, výrobci z Polné u Jihlavy se letos daří.

„Předpokládáme, že letošní rok pro nás dopadne velice dobře, jsme nad plánem a očekáváme obrat kolem jedné miliardy korun,“ řekl pro SZ Byznys generální ředitel Sapeli Václav Bradáč a přiznává, že patří k těm firmám, kterým krize v době covidu pomohla.

„Nemohli jsme cestovat a utrácet za volnočasové aktivity, za oblečení, možnosti byly omezené, takže se lidé rozhodli realizovat odkládané rekonstrukce,“ vysvětluje jeden z důvodů růstu jejich firmy generální ředitel.

Jak se dařilo Sapeli

Je dlouhodobě lídrem českého trhu výroby dveří.

201920202021
Tržby (mil. Kč)962943cca 1 000
Provozní zisk (mil. Kč)4445

Počet zaměstnanců: 375

„Chceme jen nejbližší trhy“

Přední výrobce dveří a zárubní je úspěšný i na zahraničních trzích, letos poprvé se tak stane „pod vlastní střechou“. S prémiovou řadou Unlimited, která se zaměřuje na atypická řešení, se rozhodli na podzim expandovat.

„Budeme otevírat nové showroomy. První máme připravený ve Vídni a s jedním zákazníkem pracujeme na otevření dalšího blízko Mnichova,“ prozradil SZ Byznys obchodní ředitel firmy Marek Sedlák s tím, že prostory mají být hotovy ještě do konce letošního roku. Se zahájením prodejů počítají v první polovině roku příštího.

Rekonstrukce vs. novostavba

  • U koncových zákazníků, tedy individuálních stavitelů, v minulosti převažovaly rekonstrukce (až 80 %) nad novostavbami (20 %).
  • V uplynulých letech se však společnosti dařilo zvyšovat podíl v developerském segmentu, a tak se podíl rekonstrukcí vůči novostavbám vyrovnal.
  • V době covidu opět narost podíl rekonstrukcí – lidé byli doma a na home office, díky omezeným výdajům se zvedly jejich úspory, které velmi často nasměrovali do rekonstrukce interiéru.
  • Aktuálně se tak podíl pohybuje na úrovni 2/3 rekonstrukcí vs. 1/3 novostaveb.

Zdroj: Sapeli

Své možnosti zatím příliš nepřeceňují. „Dlouhodobě tam prodáváme okolo deseti procent naší produkce a předpokládám, že porosteme v jednotkách procent,“ dodává Sedlák.

Než abychom rostli mimo jmenované země, radši tam budeme růst kvalitně.
Marek Sedlák, obchodní ředitel Sapeli

Velký zájem se podle něj ukazuje i v Maďarsku i ve Slovinsku. „Velmi zajímavě tam rosteme. Nechceme ale expandovat nad rámec okolních zemí, protože náš byznys není jen o obchodování s výrobkem, pojí se k tomu i služby. A ty pak musíte umět zajistit,“ vysvětluje obchodní ředitel.

„Než abychom rostli mimo jmenované země, radši tam budeme růst kvalitně. Výrobu stíháme, ale musíme umět reagovat na současnou situaci, kdy není materiál a skokově zdražuje. Dlouhodobě chceme posilovat v Rakousku, Německu a taky na Slovensku,“ upřesňuje ředitel plány firmy, která zůstává stále výhradně v českých rukou.

„Nabídky na odkup firmy se čas od času objeví. Pro nás jsou zajímavé čistě jen proto, abychom viděli, jak případný zájemce naši firmu hodnotí. Nicméně o prodeji neuvažujeme. Je to rodinný podnik, který působí na českém trhu více než sto let a v rukách naší rodiny zůstane i nadále,“ ubezpečuje za rodinu vlastníků předseda představenstva Dušan Vrtal.

O prodeji neuvažujeme. Je to rodinný podnik, který působí na českém trhu více než sto let a v rukách naší rodiny zůstane i nadále.
Dušan Vrtal, předseda představenstva Sapeli

Dveře za statisíce eur pro Hilton v Rumunsku

Jedna z oblastí, kde chtějí výrazně uspět, jsou dodávky protipožárních dveří. Zaměřují se tak na kancelářské budovy, průmyslové stavby, nemocnice nebo hotely.

„Dodali jsme minulý měsíc dveře za statisíce eur pro nový hotel Hilton v Rumunsku. Do budoucna bude nejzajímavější zakázka hotel Intercontinental v Praze, která je známou stavbou. Tam se soutěží o komponenty za stovky milionů korun a jen dveře jsou tam za desítky milionů. Tam jsme v tendru a budeme se snažit tu zakázku získat,“ vypráví Sedlák pro SZ Byznys.

Požadavky na tyto speciální dveře podle něj stále rostou, hlavně ohledně protipožární bezpečnosti. „Naplnit různé normy nás nutí, abychom neustále testovali naše materiály a zkoušeli nové výrobky,“ říká obchodní ředitel firmy s miliardovým obratem.

Reklama

Doporučované