Hlavní obsah

Tožička: Pravicová politika stojí za utrpením desetitisíců lidí. Je to zločin

Tomáš Tožička je kandidátem Pirátů pro doplňovací volby do Senátu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Piráti si do doplňovacích senátních voleb za zesnulého Jaroslava Kuberu z ODS vybrali Tomáše Tožičku. Kandidát je ale kritizován za svá slova o tom, že kapitalismus a pravicová politika jsou zločiny proti lidskosti. A že Stalin byl proti nim vrah amatér. Hostem Výzvy Seznam Zpráv byl Tomáš Tožička.

Článek

Proč by právě vás měli Piráti poslat do Senátu?

No, protože si mě zvolili v primárkách.

Část Pirátů si ale nemyslí, že jste dobrý kandidát. Na svém celostátním internetovém fóru až do pondělního večera aktuálně hlasují o tom, jestli jejich kandidátem zůstanete, nebo ne. Věříte si?

To není otázka, jestli si věřím já, ale je to otázka demokratických procesů. Záleží na tom, jak dopadne to hlasování. Já tedy doufám, že ano.

Proč to fórum vlastně vzniklo. Jeden z přispěvatelů napsal: „Fakt má Pirátská strana podpořit člověka, který označuje celou pravou stranu spektra za zločince, chce zničit kapitalismus, omlouvá a relativizuje zločiny komunismu?“ Vy chcete zničit kapitalismus?

To je otázka toho, co si představujeme pod pojmem kapitalismus. Co já kritizuji, je ten oligarchický kapitalismus, který tady máme a s jehož problémy se potýkáme. Koneckonců i u nás, ať už je to v podobě premiéra, nebo v podobě těch oligarchy vlastněných médií. Ale celá ta diskuze se vedla o jednom konkrétním případě, v Británii jeden handicapovaný člověk přišel o dávky. A když za ním potom šli exekutoři, kterým kvůli tomu nemohl platit, tak zjistili, že je mrtev a že zemřel hlady.

Proto jste to napsal?

Proto jsem napsal tohle. Samozřejmě v nějaké nadsázce.

Promiňte, ale vy jste napsal, že pravicová politika obecně je zločin proti lidskosti.

Nenapsal jsem tam, že obecně. Ale napsal jsem tam, že pravicová politika v tomto konkrétním případě. Ale můžeme se bavit o jakémkoliv podobném případě, protože ten případ není výjimečný. A podle těch čísel, která máme, tak jsou to podle těch skromných odhadů tisíce, podle některých dokonce desetitisíce lidí, kteří v Evropské unii končí tímhle způsobem. A ať už je to levicová, nebo pravicová vláda, tak já považuji tohle za zločin proti lidskosti. A je to vlastně proti těm všem přijatým lidskoprávním aktům a paktům, které jsme přijali a které jsme ratifikovali.

Myslíte, že jinde než v kapitalismu by se takový případ stát nemohl?

My přece v tuhle chvíli tady nežijeme v jiném systému. Nikdo, a já s mojí rodinnou historií asi nejmíň, bude chtít návrat nějakého minulého režimu. Je teda směšné, že mi tohle vyčítají lidé, kteří většinou měli velmi úspěšnou kariéru za toho minulého režimu. Zatímco já jsem prostě v té době nemohl díky některým svým rodinným aktivitám vystudovat vysokou školu.

Tomáš Tožička

Publicista, technik, teolog a odborník na rozvojovou problematiku. Do 1989 pracoval v dělnických profesích. Po revoluci vystudoval teologii v Praze a Atlantě. Působil jako redaktor Literárních novin, psal pro Mladou frontu DNES a v současnosti publikuje v Deníku Referendum. Kandiduje za Českou pirátskou stranu do Senátu, dříve za Piráty kandidoval i do Evropského parlamentu.

Vyčítají vám ale asi hlavně to, jak jste to napsal. Koncem ledna jste na Twitteru uvedl: „Kapitalismus a pravicová politika jsou prostě zločiny proti lidskosti. Ještěže se můžou vymlouvat na Stalina, který byl ovšem proti nim jen masový vrah amatér.“ Nepřehnal jste to s tím přirovnáním?

To přirovnání v těchto případech možná není vhodné.

Takže byste ho vzal zpátky?

Nicméně to, že belgický král Leopold II. zavraždil během deseti let stejný, ne-li větší počet lidí v belgickém Kongu, jako jediný majitel jedné jediné kolonie. Na gumovníkových plantážích, které dodávaly gumu do celého světa, zemřelo na 12 milionů otroků.

To ale nikdo z těch kritiků nepopíral, ne?

On to zvládl za deset let, zatímco Stalin to dělal třicet let. Jako když se bavíme o těch věcech, které chceme kritizovat, tak se na to musíme koukat v komplexitě. Nemůžeme prostě vynechávat problémy, které se nám nelíbí.

Já jsem se ptala, jestli to přirovnání nebylo skutečně příliš vyhrocené? Napsal byste ho znovu?

Bylo to dáno tou diskuzí, která se tam vedla. Nicméně jestliže se chceme bavit o zločinech komunismu, a o těch se bavíme 30 let, tak se musíme také bavit o tom, jak ten systém vypadá teď.

Takže byste to napsal znovu?

Já nevím. Já nemám přístup co by kdyby. Já jsem tohle napsal v lednu…

Nemůžete se právě dívat? Poslechněte si audioverzi rozhovoru.

Já se jenom ptám na to, jestli vám to zpětně nepřijde příliš vyhrocené?

Když jsem o tom mluvil se svými kolegy a přáteli, tak mi přijde nesmyslné to srovnávání a počítání mrtvých, kdo zabil koho víc. Já jsem pracoval v sociálních službách, zakládal jsem nějaká střediska a pamatuji si na příběhy z 90. let, kdy jsme se snažili tu situaci řešit. A samozřejmě nebyli jsme to jenom my, bylo to spoustu dalších lidí. Třeba v 90. letech na Mostecku za mnou třeba přišla nezaměstnaná žena, která aby uživila rodinu, tak se dvakrát týdně prodávala někde v nějakém klubu. Měla z toho velké výčitky, ale celou dobu musela ze zpráv, z novin a od lidí poslouchat, že je to prostě jenom její chyba a že se o sebe musí postarat sama.

Ale to říkali jednotliví lidé, nikoli ten režim. I za socialismu byli přece lidé, kteří se neměli úplně dobře, ne?

Ale proč to srovnáváme se socialismem? Ten sarkasmus, který jsem použil v tom tweetu, směřoval právě k tomu, abychom tohle nedělali. Kdybychom za první republiky, která trvala jenom 20 let, celou dobu řešili jenom to, jestli teď dělají něco lepšího než za Rakouska a říkali jako doklad: „300 let jsme trpěli“, tak to opravdu tu situaci nezlepší. Takže my se musíme soustředit na ty problémy, které máme teď. A připadá mi velmi podivné, že jsou někteří lidé citliví na to, že se mluví o pravici takhle ošklivě, když třeba o levici se takhle mluví úplně normálně.

A vy si myslíte, že i dnešní kapitalismus, v kterém žijeme, je také zločin proti lidskosti? Mluvíte i o tom dnešním systému?

Česká republika patří mezi 28, 30 nejrozvinutějších a nejbohatších zemí na téhle planetě. Británie je na tom samozřejmě ještě líp. A pokud v tomhle bohatém světě ten systém páchá věci, jako že tady umírají lidé chudobou, tak tyhle konkrétní případy porušují lidskoprávní ujednání.

Takže byste radši žil v jiné než kapitalistické společnosti?

Žil bych rád ve společnosti, která uznává základní tržní principy, uznává základní sociální principy, uznává především lidská práva.

A to naše společnost neuznává?

Já si myslím, že pokud se tady dějí takové věci, tak neuznává.

Vy chcete kandidovat do Senátu za Piráty, kteří se ale na tom systému také podílejí. Mají poslance, není jich málo, myslím 22. Mají senátory, vládnou například v Praze…

Ale podílejí se na systému jako kdokoliv z nás. Podílíme se skutečně na tom systému, ve kterém 2500 lidí vlastní stejný majetek jako půlka planety. To je opravdu to, na čem se vy, já podílíme.

Je mi blízké, že Piráti na pravo a levo nerozlišují

Piráti jsou ale systémovou stranou. Vám tedy nevadí kandidovat zrovna za ně? Vybral jste si správně?

Piráti nerozlišují tu levou a pravou stranu, což je mi hodně blízké.

Oni se označují za centristy, to je vám také blízké?

Já nevím, jestli rozlišování na levici a pravici musí být rovnou centristické, protože na té škále politického spektra máme víc politických směrů, ať už je to libertarismus, nebo komunitarismus, který zastávám já. Ale to nejsou centristické směry.

Vy byste chtěl kapitalismus zrušit?

Ale my se tady nebavíme o zrušení kapitalismu, my se tady bavíme o tom, že chceme omezit a nějak regulovat to, aby společnost ovládali lidé, kteří se nějakými často ne příliš poctivými penězi dostali k moci. A ty peníze potom ovlivňují celý systém. To je smysl toho, co jsem říkal. A to je výtvor 90. let.

Vy jste odborník na regionální rozvoj, zabýval jste se podstatnou část života sociálními tématy. Myslíte si, že Piráti jsou právě ti, kteří tady dělají tu nejsociálnější politiku?

Piráti mají dostatečně citlivou politiku k těmhle problémům. Koneckonců v programových bodech je politika bydlení…

Není sice na prvním místě, ale je tam.

Jsou nějaké priority, které mám já, nějaké priority, které má pirátská strana. Ty priority se překrývají. Třeba problém exekucí je přece také věc, o které je potřeba mluvit a která je velmi sociální.

Ten ale přece neřeší jen pirátská strana. Exekucemi se zabývá třeba Patrik Nacher z ANO nebo TOP 09.

Tak přece jenom TOP 09 není úplně strana, s kterou bych asi chtěl spolupracovat.

Myslíte si, že jsou Piráti citlivější k sociálním věcem než ČSSD?

Ano.

Proč byste nechtěl kandidovat za ČSSD?

Tak jednak proto, že nejsem příliš zastánce levice. Myslím si, že bohužel ten etatisticko-socialistický přístup, což teda není jediný sociálnědemokratický přístup na téhle planetě, ale ten tady převažuje, ten považuji za velice nešťastný. A to, co dělají někteří politici a političky sociální demokracie, to považuji už dlouhodobě za velmi problematické.

Co myslíte konkrétně?

Myslím třeba to, co dělá paní Maláčová.

Třeba zvyšování důchodů?

Zvyšování důchodů mi samozřejmě nevadí. Ale vadí mi to, že se nepodařilo nastartovat bytovou politiku. Že věci, které se tam připravovaly, spadly pod stůl. A pak ty výroky, které se objevily na sociálních sítích, že paní Maláčová bude sbírat body na tom, že půjde proti sociálně slabým. Ta antisociální populistická hesla jsme viděli bohužel i na některých plakátech, ať už to byla ČSSD, nebo ODS.

Reklama

Doporučované