Hlavní obsah

Tradiční Tříkrálová sbírka bude letos v rouškách i virtuální

Foto: Charita ČR

Ilustrační snímek.

Reklama

Za zvláštních podmínek se uskuteční tradiční Tříkrálová sbírka, která má svůj původ v olomoucké arcidiecézi. Kvůli koronavirové pandemii připravují charity kromě tradiční tříkrálové koledy v rouškách i její virtuální podobu.

Článek

Do terénu koledníci vyrazí podle aktuální epidemické situace v jednotlivých oblastech. Kvůli pandemii musely být zrušeny všechny doprovodné akce včetně žehnání koledníkům. „Stále počítáme s variantou, že se bude koledovat i fyzicky, ale záležet bude na platných nařízeních 1. ledna. Jsme připraveni dodržovat nařízení, co se týče roušek a rozestupů. Nebudeme vstupovat do domácností ani nebudeme pořádat akce pro veřejnost,“ uvedla koordinátorka sbírky Gabriela Víšová.

Rozhodnutí o tom, kde se uskuteční osobní koledování, bude záležet na jednotlivých diecézích s ohledem na aktuální situaci v daných regionech. Charity na všech úrovních jsou podle Víšové v kontaktu s hygienickými stanicemi. „Může se tak stát, že budou oblasti, kde se koledovat bude a kde se koledovat nebude. Rozhodnutí bude padat na poslední chvíli. Všechny charity si ale koledníky na fyzické koledování připravují a rozhodne se 1. ledna,“ doplnila Víšová.

Přípravy na koledování vrcholí například v olomoucké charitě. „Nedokážeme zatím odhadnout přesné počty koledníků, uvidíme, jak se bude situace vyvíjet. Prozatím jsme připravili 440 kasiček, včetně dalšího materiálu, jako jsou cukříky, kalendáříky, informační letáky, igelitky, korunky, křídy,“ uvedla Veronika Velčovská z Charity Olomouc. To vše poputuje za příznivé epidemické situace do jednotlivých farností a obcí olomouckého děkanátu.

Pořadatelé největší dobrovolnické sbírky v ČR i přes pandemii koronaviru a všechna s ní spojená omezení doufají, že se osobní koledování bude moci uskutečnit. Setkání s koledníky je totiž jedním z pilířů sbírky. „Na koledníky se nejvíce těší senioři, velice často nám volají, zda k nim přijdou. Navíc v této době, kdy jsou omezeny na sociálních kontaktech, to pro ně může být radost,“ doplnila koordinátorka sbírky. Organizátoři sbírky kromě varianty koledování v rouškách zároveň chystají online koledu na webu Tříkrálové sbírky, která bude fungovat naplno od ledna.

Loni věnovali koledníkům v olomoucké arcidiecézi, která zahrnuje Olomoucký, Zlínský a část Pardubického a Jihomoravského kraje, dárci do 5 832 kasiček rekordních 32,2 milionu korun. V porovnání s předchozím rokem to bylo o 2,4 milionu korun více. Tříkrálová sbírka se uskutečnila v olomoucké arcidiecézi poprvé v roce 2000. Od té doby se stala největší sbírkovou akcí Charity ČR v zemi.

Reklama

Doporučované