Hlavní obsah

Trapas Marine Le Penové: Část projevu opsala od Fillona

Marine Le Penová okopírovala Fillonův projev.

 

Reklama

Kandidátku na francouzskou prezidentku Marine Le Penovou viní z plagiátorství. Pasáže, které při svém projevu doslova převzala od Fillona, neúspěšného kandidáta tradiční pravice, se týkají geografického uspořádání Francie, vlivu Francie a jejího jazyka.

Článek

Marine Le Penová, která usiluje o zvolení do funkce francouzské prezidentky, v pondělí v projevu ke svým příznivcům ve Villepinte přednesla celé pasáže z projevu neúspěšného kandidáta z prvního kola prezidentských voleb Françoise Fillona. Většina francouzských sdělovacích prostředků přinesla video, z nějž je patrné, že Le Penová téměř do písmene opakovala slova, jež Fillon řekl 15. dubna v Puy-en-Velay.

Pasáže, které doslova převzala od Fillona, se týkají geografického uspořádání Francie, vlivu Francie a jejího jazyka. V obou projevech mimo jiné zaznělo: „...nejprve Pyreneje, které Francii spojují s velkým celkem hispánského a latinského světa. Pak je tu alpská hranice, směrem k naší sestře Itálii a dále ke střední Evropě, k Balkánu a východu. Lamanšský průliv a Severní moře, které nás spojují s anglosaským světem a rozsáhlým severem, Atlantické pobřeží, které se dívá do široko otevřeného moře a vypráví dobrodružné příběhy, Středozemní moře, kolébka lidských civilizací, které jsou jedny z nejstarších a nejbohatších v historii."

Šéf kampaně nacionalistické kandidátky David Rachline v pondělí večer k projevu Le Penové nejprve prohlásil, že si není vědom plagiátu ani toho, kdo Le Penové projev pro Villepinte napsal. Později řekl, že šlo o inspiraci krátkou pasáží týkající se diskuse o Francii a že to dokazuje, že Le Penová není žádná sektářka. Naprosto stejnými slovy pak dotaz o plagiátorství komentoval Florian Philippot z vedení Národní fronty, k níž Le Penová patří.

Spolu s Le Penovou do druhého kola prezidentských voleb postoupil centrista Emmanuel Macron. Voliči mezi nimi rozhodnou tuto neděli.

Reklama

Doporučované