Hlavní obsah

Travel Service odkoupí většinu akcií ČSA. Stane se významnou konkurencí pro středoevropské dopravce

Rozhovor s Janem Šindelářem z webu Zdopravy.cz o nákupu akcií ČSA společností Travel Service.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Hlavním akcionářem Českých aerolinií se stane společnost Travel Service. Na podrobnosti jsme se ptali Jana Šindeláře z webu Zdopravy.cz.

Článek

V současné době jsou jedněmi z akcionářů letecké společnosti ČSA firmy Korean Air a státní podnik Prisko. Právě tyto akcie hodlá Travel Service odkoupit. Zatím však není jasné, zda i Ministerstvo financí státní dvacetiprocentní podíl prodá. Do pěti dnů po obdržení posledního souhlasu antimonopolního úřadu může od smlouvy ještě odstoupit.

„Bylo by logické, kdyby se stát svých dvaceti procent zbavil, protože jsou pro něj v podstatě bezcenné. Do dění v ČSA stejně nijak zasahovat nemůže," odhaduje následující kroky státu Jan Šindelář z webu Zdopravy.cz.

Nyní vlastní Travel Service 34,4 % akcií, po odkupu bude vlastnit většinu – 97,7 %. Spojením má na trhu vzniknout nový dopravce s až osmdesáti letadly. K uskutečnění transakce by mělo dojít do tří měsíců od doby, co budou uděleny souhlasy příslušných úřadů pro kontrolu hospodářské soutěže v několika zemích.

Podle Jana Šindeláře se nový dopravce může stát velkou konkurencí pro společnosti ze střední a východní Evropy. „Největší společnost, jež zde působí, je Wizzair, která má aktuálně asi 85 letadel. Dá se tak očekávat, že se Travel Service ve spojení s ČSA bude třeba snažit šlapat tomuto, původně maďarskému, dopravci na paty."

Travel Service je českou firmou, která na trhu působí od roku 1997. V současné době má vedoucí pozici v charterové dopravě v České republice, na Slovensku, v Maďarsku a Polsku. V letech 2018 až 2023 plánuje do flotily zařadit 30 nejmodernějších letounů Boeing 737 MAX.

Nebe nad Českem je plné. Řízení letového provozu hlásí rekordy. Reportáž z Jenče, odkud se provoz nad Českem řídí.Video: Pavel Cyprich

Reklama

Související témata:

Doporučované