Hlavní obsah

Třebíč investuje do úprav semaforů křižovatek i nových zastávek

Foto: Pexels.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Třebíč hledá dodavatele, který zhruba za 35 milionů korun vymění nebo vybuduje nové signalizační zařízení na hlavních křižovatkách ve městě. Vypsala také zakázku na nové elektronické označníky zastávek městské autobusové dopravy.

Článek

Zakázky jsou součástí projektu preference městské hromadné dopravy, na kterou město získalo evropskou dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu. Plně funkční má být zařízení na podzim příštího roku.

Nové elektronické označníky budou na 41 zastávkách. Zatím jsou instalované u polikliniky ve Vltavínské ulici nebo na zastávkách na Komenského náměstí. „Tato zakázka bude realizována od 1. září letošního roku do konce září roku 2022,“ řekl starosta města Pavel Pacal (Pro Třebíč). Na panelech bude znázorněn čas příjezdu konkrétní linky autobusu, součástí bude také elektronická podoba jízdních řádů.

Nové semafory budou na deseti křižovatkách. Začnou se instalovat 1. června na křižovatkách, které už semafory řídí, i na nových, které jsou zatím bez semaforů. Jednou z nich bude křižovatka ulic Bedřicha Václavka, Smila Osovského a Jejkovské brány.

„Tyto dvě zakázky jsou první zakázky z toho velkého projektu, další budou následovat, a sice vybavení světelných signalizačních zařízení na křižovatkách kamerami, aby mohly být nové technologie maximálně využity. Další částí bude zakázka, kde těmito technologiemi budou vybaveny autobusy městské hromadné dopravy, aby to bylo plně funkční v rámci křižovatek při podržení zelené, aby autobusy mohly plynuleji projíždět,“ řekl Pacal.

Reklama

Doporučované