Hlavní obsah

Třebíč od dubna omezí parkování větších aut v sídlištích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Třebíč zakáže od 1. dubna parkování nákladních aut včetně dodávek v asi 20 ulicích vybraných sídlišť. Zásobování se omezení nedotkne.

Článek

Větší auta, která na parkovištích u bytových domů zabírají část parkovacích míst, budou moci parkovat jen na vybraných parkovištích v docházkové vzdálenosti sídlišť. „Na přeplněná parkoviště na třebíčských sídlištích poukazují mimo jiné četné stížnosti místních občanů, řidičů vozidel zimní údržby a svozových odpadových vozů i počty pokut za špatné parkování,“ uvedla mluvčí třebíčské radnice Irini Martakidisová.

Na konci února nechala radnice cvičně prověřit průjezdnost ulic pro hasiče. „Do některých ulic se s hasičským autem kvůli špatně zaparkovaným autům vůbec nedostali,“ uvedla Martakidisová. Hlavním problémem jsou především dodávky, ale omezení platí pro všechny vozy kategorie N, mezi které patří i větší nákladní auta. „Tato, většinou firemní auta, by měla parkovat na soukromých pozemcích. Protože opatření se bude týkat omezení stání těchto vozidel, zásobování tím dotčeno nebude,“ uvedla. Omezení má podle ní umožnit, aby parkoviště sloužila hlavně těm, kteří v sídlištích bydlí.

Omezení bude platit v sídlišti Za Rybníkem, v lokalitě Horka-Domky i Nové Dvory.

Náhradními parkovacími plochami bude pro větší auta 11 parkovišť včetně toho ve Vltavínské ulici, pod obchodním centrem Vysočina nebo u aquaparku Laguna.

Třebíč už od začátku roku významně omezila vjezd a parkování v ulicí židovské čtvrti, která je památkou na seznamu UNESCO. Chtěla zklidnit dopravu v turisticky atraktivní části města. Vjíždět do ní mohou jen lidé, kteří tam trvale žijí a podnikají. Vlastníci nemovitostí, kteří tam ale nemají trvalé bydliště, mohou do čtvrti vjet jen za poplatek 200 korun.

Reklama

Doporučované