Hlavní obsah

Trekol. Ruská terénní šestikolka, která v pohodě projede celou Sibiř

Svět bez obalu: Na severu Ruska pomáhá lidem s dopravou šestikolový džíp.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na jaře a na podzim bývají mnohé části severního Ruska jen velmi těžko přístupné. Dopravu znemožňuje bahno a podmáčená půda. Leda že máte šestikolový džíp – takový, který vlastní třeba Vitalyj Alvošin.

Článek

Vůz se jmenuje Trekol. Jde o velké terénní auto vyrobené v Rusku a postavené z lehkého hliníku, který se používá i při výrobě letadel. A – jak již bylo řečeno – má šest velkých kol.

„Pokaždé, když vyrazíte třeba i 500 kilometrů do tundry, do míst, kde ani letadla nemohou přistát, tak v tom autě můžete i bydlet. A cítíte se bezpečně, když nemůžete nikde uvíznout,” pochvaluje si jeho majitel. Vitalyj používá svůj Trekol při cestách za lovem a rybařením. A někdy sebou vezme i novináře.

Je mnoho jiných vozidel, která byla vytvořena pro takové podmínky. Ale na rozdíl od nich má Trekol i legální osvědčení, že může jezdit na silnicích. Nové auto stojí okolo 2,4 milionu rublů, což je asi 36 tisíc dolarů. Ale obyvatelům Sibiře, jakým je třeba Vitalyj, svoboda pohybu za takovou cenu stojí.

Podrobnosti v úvodní reportáži, která je součástí pořadu Svět bez obalu. Ten můžete sledovat v premiéře na TV Seznam každou středu od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované