Hlavní obsah

Tréninky ve sklepě a nejistota. Příprava olympioniků v době koronaviru

Foto: Profimedia.cz

Olympijské hry v japonském Tokiu mají začít 24. července.

Reklama

Příprava vrcholových sportovců je v době karantény velmi složitá. U některých prakticky nemožná. Jak se čeští olympionici připravují na vrchol sezony a jak je pandemie koronaviru ovlivní finančně?

Článek

Od pondělí je celá Česká republika de facto v karanténě. Čeští olympionici tak mají 4 měsíce před vrcholem čtyřletého olympijského cyklu výrazně ztíženou přípravu. Hry v Tokiu mají začít 24. července a podle organizátorů zatím v ohrožení nejsou. „Přípravy na olympijské hry běží přesně podle plánu a s možností, že se nebudou konat nebo budou přesunuty, vůbec nepočítáme,“ uvedl Martin Doktor, šéf české výpravy na OH v Tokiu.

Sportovcům se však ve velkém ruší všechny naplánované akce, většina z nich tak musí improvizovat a v návaznosti na nejnovější nařízení vlády upravovat tréninky. Uvalení karantény sportovcům přípravu komplikuje, úplně ji ale neomezí. Národní sportovní agentura vydala výkladové stanovisko, v němž vysvětluje dopad nejnovějšího vládního nařízení na profesionální atlety: „Zákaz nedopadá na cesty do zaměstnání, respektive k výkonu výdělečné činnosti profesionálních sportovců… Vlastní sportovní příprava profesionálních sportovců však může probíhat výhradně v uzavřených sportovních zařízeních.“ Sportovci tak i přes karanténu mají právo trénovat, ale jak uvádí vyhláška, v omezených podmínkách.

Výrazně změnit naplánovaný průběh přípravy tak musejí například dráhoví cyklisté. Ti měli až do červencových her jet hned několik závodů, nakonec to ale vypadá, že je čeká jen domácí příprava. Mimo závodů přišli kvůli koronaviru i o možnost vyzkoušet si olympijský velodrom. „Za tři týdny jsme měli letět na testy olympijské dráhy do Tokia. Bohužel jsme naši účast museli zrušit a připravujeme se doma na trenažéru,“ prozradil Seznam Zprávám olympionik a tuzemská medailová naděje Tomáš Bábek.

V době karantény se Bábek dokonce připravuje bez trenéra. „Trénoval jsem v prostorách brněnské Dukly individuálně, nyní mám v plánu si zařídit posilovnu doma ve sklepě,“ popisuje dráhový cyklista.

Silová příprava se podle Bábka do domácích podmínek přesunout dá, složitější je ale napodobit samotnou jízdu na dráze. „Trenažér samozřejmě není stoprocentní náhrada jízdy na velodromu, dá se na něm ale dobře nastavit požadovaná zátěž a trénink je efektivní. I díky tomu tak vůbec můžu trénovat specifické složky přípravy v karanténě.“

Hlavním zdrojem příjmu jsou pro dráhové cyklisty, mimo výdělku ze závodů, sponzoři. Ti závodníkům platí za prezentaci vlastní značky na velkých akcích. Jenže k tomu v nejbližších týdnech až měsících nedojde. Nabízí se tak otázka, jak se k aktuálnímu dění firmy staví.

„Já osobně mám jen jednoho velkého partnera, ostatní mám zajištěné z brněnské Dukly, případně z Českého olympijského týmu. Vzhledem k aktuálnímu dění jsme se ale s partnerem o navýšení finanční podpory nebavili a ani s tím nepočítám. Jednoduše se budu muset uskromnit a využívat toho, co mám,“ sdělil Seznam Zprávám mistr Evropy v dráhové cyklistice.

Reklama

Související témata:

Doporučované