Hlavní obsah

Trénoval Samkovou, teď se věnuje sochám. „Rád vystupuju ze systému,“ říká

Hostem nového dílu Ušáku byl snowboardista a sochař Jakub Flejšar.Video: Jaromír Bosák

 

Reklama

Do povědomí se dostal především jako trenér snowboardistky Evy Samkové. Kromě prkna ale ovládá také sochařinu a je odborníkem na land art. Hostem nového dílu Ušáku byl Jakub Flejšar.

Článek

Jakubu Flejšarovi učarovalo široké prkno, kopce a sníh. Nadchl se pro snowboard a vůbec si na něm nevedl špatně. Postupem času se z nevinné zábavy v přírodě stal regulérní sport se vším, co k němu patří. Jakub se díky svým výkonům propracoval až do české reprezentace, podíval se i na mistrovství světa. Zároveň mu ale komplikovaly život kolize a následné pády, kvůli jednomu přišel i o slezinu. Ze závodníka se během času stal trenér.

Ne trenér ledajaký. Jakub stál na začátku velmi úspěšné cesty Evy Samkové a společně s Markem Jelínkem ji dovedl až k olympijskému zlatu a úspěchům na světovém šampionátu. Velkou roli v cestě za medailemi hrál i přístup, respektive povaha Jakuba Flejšara.

Hlavní témata Ušáku s Jakubem Flejšarem

2:06 - Co říká na úspěchy Evy Samkové

4:30 - O vývoji snowboardcrossu a začátcích v Česku

8:40 - Jakou má trenérskou filozofii

11:22 - Umělecké zázemí rodiny a volba sochařiny

15:10 - Záliba v land artu

18:50 - Proč nemá rád lidi kolem sebe, když tvoří

20:22 - Vysněné výstavy

24:29 - Co dělá v době koronaviru

Na celý díl se podívejte ve videu v úvodu článku.

Nikdy nebyl tím, kdo by chtěl druhým určovat, jak a co mají dělat, nechtěl a zřejmě ani nemohl být striktním trenérem, o jehož povelech a příkazech se nediskutuje a jeho svěřenec je předurčen k tomu, aby moc nemyslel a přesně plnil pokyny. Spolupráce Flejšar – Jelínek nesla své ovoce. Inovátor a odborník na pohyb, bývalý gymnasta a kaskadér Jelínek a muž s uměleckou duší Flejšar se skvěle doplňovali.

Autor pověstného knírku pod nosem Evy Samkové získal svůj náhled na život v kumštýřské rodině. Už jeho dědeček byl vynikající grafik, u nějž trávil vnuk spoustu času. Maminka se upsala módnímu návrhářství, její manžel je malíř. Jakubův otec je lékař, ale proti kumštýřským genům neměly ty doktorské ani tu nejmenší šanci. Na rodinném prostředí oceňuje dodnes Jakub to, že ho nikdy nikdo do ničeho nenutil a to, co bude dělat, čemu se bude věnovat, nechali ostatní jen na něm.

Jakub je sochař a zároveň odborník na land art. Není se co divit, že se kromě jiného podílí i na stavbě snowboardových tratí. Své sochy nevytváří z kamene, ale třeba z kovu nebo dřeva a vždy se je snaží zasadit do příhodného prostoru. A nevadí mu, že zub času se na nich časem podepisuje, to zkrátka patří k věci a k dílu samotnému. V nejnovějším díle Ušáku si některá díla Jakuba Flejšara můžete prohlédnout, stejně jako poslechnout si ještě ledacos zajímavého o snowboardingu i o umění.

Pořad Ušák vychází na Seznam Zprávách v premiéře každou neděli v 17:00.

Reklama

Související témata:

Doporučované