Hlavní obsah

Trestní oznámení, obecné ohrožení. Přestřelka úřadů kvůli rouškám graduje

Foto: Profimedia.cz

Ministr vnitra Jan Hamáček.

Reklama

Stát chtěl seniorům poslat roušky. Celá akce nejspíš skončí trestním oznámením jednoho úřadu na druhý.

Článek

Porušení zákona, trestný čin, obecné ohrožení. Z Ministerstva vnitra do Státního ústavu pro kontrolu léčiv a zpět létají vážná obvinění. Čeští úředníci se rozhádali kvůli tomu, jakým způsobem státní podnik Česká pošta rozváží roušky a respirátory seniorům.

Spor nejspíš dojde až k trestnímu oznámení na státní ústav, které momentálně připravují úředníci ministra vnitra Jana Hamáčka. Podle ministra státní zdravotní ústav šíří poplašnou zprávu a možná i způsobil obecné ohrožení.

„Pokud by se ukázalo, že se SÚKL bude snažit o znemožnění distribuce ochranných prostředků obecně obyvatelstvu, tak to podle mě splňuje i rozměr obecného ohrožení. Ale to je na právnících,“ komentoval chystané trestní oznámení ministr Hamáček.

Jak vlastně ke – na české poměry nevídaně vyhrocenému – sporu dvou úřadů došlo? Česká pošta dostala od státu za úkol poslat každému seniorovi nad 60 let 5 roušek a jeden respirátor. Roušky zaměstnanci pošty vybalují z originálního balení a rozdělují do obálek, kamery je navíc zachytily s rouškami pod nosem.

Úředníci se nyní hádají o to, jestli je rouška zdravotnický materiál, nebo ochranná pomůcka. Detail? V žádném případě. Pokud by se jednalo o zdravotnický materiál, jak tvrdí SÚKL, pošta by postupovala v rozporu s předpisy. Takový materiál se totiž nesmí distribuovat po porušení původního obalu.

SÚKL má za to, že pošta tak ohrozila zdraví lidí. Podle Hamáčka je to nesmysl a státní ústav se ve věci vůbec nemá vyjadřovat. „Tento přístup SÚKL znamená znehodnocení veškerých strategických zásob České republiky,“ dodal ministr.

Podle SÚKL naopak do toho, co je a co není zdravotnický materiál, nemá co mluvit ministr vnitra. A ředitelka ústavu Irena Storová si nechce nechat takový postup od Hamáčka líbit. Žádá o schůzku s premiérem Andrejem Babišem a čerstvě jmenovaným ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou.

„Myslím, že je to naprosto bezprecedentní. Určitě nepřipustím, aby docházelo k vyhrožování našim zaměstnancům nebo snad vměšování do odborných činností SÚKL, které provádíme v souladu se zákonem,“ reagovala Storová na Hamáčkovo vyjádření.

Pošta má za úkol připravit nová pravidla pro distribuci roušek tak, aby „odvrátila existenci faktického rizika možného ohrožení zdraví milionů uživatelů.“ Roušky se mají v příštích dnech doručovat kromě seniorů také invalidům.

Reklama

Doporučované