Hlavní obsah

Prověrky Agrofertu a bydlení Babišovy ministryně. Vyhozený náměstek o svém konci na Ministerstvu financí

Výherní automaty v hospodách nechal vymřít. Proč ministryně financí zatočila s náměstkem Závodským?

 

Reklama

Útoky hazardní lobby byly dennodenní chléb. Nabízeli mi i práci po odchodu z Ministerstva financí, říká ve Výzvě dlouholetý státní úředník a exnáměstek ministra financí Ondřej Závodský.

Článek

Nechal přezkoumat výši nájmu, který za služební byt v centru Prahy platí novopečená ministryně financí Alena Schillerová (5 tisíc korun). Pak nařídil kontrolu užívání sporných pozemků Agrofertem. Ondřeje Závodského Schillerová odvolala týden před Vánocemi z funkce náměstka ministra financí pro regulaci hazardu a státní majetek.

„Docházelo k neshodám v souvislosti s Agrofertem. Říkal jsem, že je potřeba to prověřit,“ říká ve Výzvě Závodský ke kauze sporných zemědělských pozemků. A vrací se i tématu podezřele nízkých nájmů služebních bytů: „Chtěli jsme, aby byl majetek státu hospodárně využívaný. Pokud by nebyl, je třeba to změnit a případně vyvodit personální důsledky.“

Závodský se odmítl vzdát, sepsal odvolání ke státnímu tajemníkovi a domáhá se návratu do funkce. „Tu práci chci dodělat. Jsem připravený podat správní žalobu na rozhodnutí vlády. Jsem přesvědčený, že to bylo protiprávní. Vláda bez důvěry má omezený mandát,“ kritizuje Závodský rozhodnutí o svém konci na ministerstvu.

Nesouhlasí například s výhradami, že nezvládl regulaci hazardu, kterou měl na ministerstvu na starosti. Dokládá to mimo jiné údajem, že počet heren v Česku díky novým pravidlům klesne v období od konce loňského roku do konce toho letošního na třetinu, tedy ze 6100 zhruba na 2000. Stejně tak by měly v průběhu letošního roku zmizet z restaurací hrací automaty. Podle nového zákona o hazardu je navíc povinná registrace hráčů na automatech.

„Útoky hazardní lobby byly dennodenní chléb. Od blbých keců až po nátlak přes ministra (Andreje Babiše, pozn. red.). Toho byly stovky případů. Nabízeli mi i posty, kam bych mohl odejít z Ministerstva financí,“ popisuje Závodský.

„Babiš mě i většinu mých kolegů označoval genitálními názvy. Slovník pana ministra mi ale vadil až ve třetí řadě. Chtěl jsem zregulovat hazard,“ popisuje atmosféru na ministerstvu. Na celý rozhovor se podívejte v úvodním videu.

Reklama

Doporučované