Hlavní obsah

Český pár zůstal uvězněn na letišti v Dubaji. Osvobození přišlo až po třech dnech a nocích

Z dubajského letiště se pro českou dvojici stalo na tři dny a noci vězení. Z bezcelní zóny nemohl pár zhola nikam.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Celkem tři dny strávila mladá česká dvojice uvězněná na dubajském letišti Al-Maktúm. Zapomenuté cestovní pasy jim nakonec z bulharské Sofie přepravila letecká společnost Wizz Air, se kterou dvojice do Dubaje v neděli přiletěla.

Článek

Nepříjemnou zkušenost, zaviněnou vlastní neopatrností, má za sebou mladý český pár, který se vydal do Dubaje.

Z nuzných podmínek dubajského letiště Al-Maktúm se dvojice turistů dostala na svobodu až po 72 hodinách. Ve vstupu do Spojených arabských emirátů jim totiž imigrační úřad zabránil poté, co se po příletu do Dubaje nedokázali prokázat žádným platným dokladem. Jejich cestovní pasy zůstaly zapomenuté na letišti v Sofii.

V prostorách dubajského letiště strávila dvojice celkem tři noci a tři dny. Během té doby oba lidé zcela vyčerpali finanční limity na svých telefonech. Jediné spojení se světem jim umožňoval internet. Alespoň připojení bylo na letišti perfektní.

Své doklady obdržela dvojice ve středu večer. V pátek se redakci Seznam Zprávy podařilo s turisty spojit a zjistit, jak předání pasů probíhalo. Výpověď Pavla Kušniráka si můžete poslechnout nahoře ve videu nad článkem.

Pár nyní pokračuje v dovolené, jejíž itinerář musel kvůli nechtěné letištní zastávce změnit. „Byli jsme rádi, že jsme hlavně venku a na čerstvém vzduchu. Dohodli jsme se, že tři dny strávíme tady v Dubaji a podíváme se na to, co jsme měli v plánu,“ popisuje první chvíle znovunabyté svobody Pavel Kušnirák. Do soboty tak dvojice zůstává v Dubaji a odtud se přes Budapešť vrací do Evropy.

Varování ze „zamini“

Ministerstvo zahraničí upozorňuje turisty, že bez platného dokladu totožnosti je v cizí zemi nesmírně problematické domáhat se jakýchkoliv práv. Nejsnadnější je kontaktovat nejbližší zastupitelský úřad a na tzv. náhradní cestovní doklad se vrátit zpět do Česka.

Příběh Lucie a Pavla byl o to složitější, že dlouhodobě žijí ve Velké Británii, a tak pro ně cesta zpět do Česka byla zbytečná. Vystavili se riziku deportace zpět do Sofie, avšak po počáteční nevoli jim společnost Wizz Air vyhověla a doklady ze Sofie přivezla. Jde o velmi nestandardní praxi a do řešení situace se zapojily ambasády v Abú Dhabí, a Sofii, české Ministerstvo zahraničí, vedení letiště Al-Maktúm, letecká společnost Wizz Air i redakce Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované