Hlavní obsah

Tři roky od sestřelení letu MH17 nad Ukrajinou: Po stopách důkazů, které mají vyšetřovatelé

Svět bez obalu: Tragédie letu MH17 do všech podrobností.Video: Milan Šíma

 

Reklama

Lidé zodpovědní za sestřelení letounu malajsijských aerolinek nad Ukrajinou budou souzeni nizozemskými soudy, oznámil tamní ministr zahraničí. Malajsijský ministr dopravy věří, že se osoba, která vystřelila střelu systému Buk, dostane před soud a tam popíše, co se tenkrát stalo.

Článek

Pochybnosti, že by se něco takového mohlo podařit, vyjádřil v pořadu Svět bez obalu ředitel Ústavu mezinárodních vztahů profesor Petr Kratochvíl.

„Soud se může táhnout desítky let a Rusko bude odmítat spolupracovat a vydat viníky a svědky sestřelení,“ míní Kratochvíl. „Finanční odškodnění pozůstalých bude velmi obtížné a možná ho nakonec bude muset platit Ukrajina. I když jsou z mého pohledu za sestřelení letadla jednoznačně zodpovědní ruští separatisté, velmi pravděpodobně společně s příslušníky ruských ozbrojených sil, kteří obsluhovali raktetový systém Buk,“ tvrdí český expert. „Důkazů je takové množství, že rozumný člověk nemůže pochybovat o vině,“ dodává profesor Kratochvíl.

Let MH17 společnosti Malaysia Airlines byl 17. července 2014 zasažen raketou protiletadlového raketového kompletu Buk, letadlo se zřítilo poblíž vesničky Hrabove v Doněcké oblasti na Ukrajině. Zahynulo všech 298 lidí na palubě.

Reklama

Doporučované