Hlavní obsah

Tři týdny lockdownu byly ošklivá lež. Opatření ale fungují, říká komentátor

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Přísná vládní opatření včetně zákazu překračování hranic okresů platí už měsíc. Jsou úspěšná? A za jak dlouho se můžeme z lockdownu dostat?

Reklama

Článek

To, že tři týdny lockdownu nebudou stačit, bylo jasné každému, kdo alespoň trochu sledoval čísla. Byla to ošklivá lež od samého začátku a všichni, kdo ji prezentovali, to věděli, říká komentátor Seznam Zpráv Martin Čaban.

„Pro vládu není prioritou ani tak denní počet nakažených, jako spíš fakt, že je nutné co nejrychleji vyprázdnit přetížené nemocnice. A to trvá strašně dlouho, každé opatření se v nemocnicích projeví nejdřív za dva týdny,“ říká Čaban v podcastu Stopáž.

„Lockdown může podle mě trvat klidně ještě další čtyři týdny, ale s nějakými úpravami nebo úlevami. V plánu už je otevření škol, taky si neumím představit, že vláda udrží zavřený maloobchod. Velké oslavy a rozvolnění bych v dubnu ale rozhodně nečekal,“ dodává.

Současná vládní opatření podle komentátora Seznam Zpráv fungují, byť je jasné, že většina lidí nedodržuje všechny zákazy a omezení na sto procent. „Každý si hledá ve vládních zákazech nějaký prostor pro vlastní snesitelné fungování. Nemyslím, že by mezi Čechy zásadně stoupla důvěra ve vládu, spíš narostl strach, jak rychle tu vystřelila čtvrtá vlna, kterou se teď snažíme odbourat,“ tvrdí Čaban.

Klapne dubnový návrat dětí do škol? Jak moc se teď houpe židle pod ministrem zdravotnictví Janem Blatným? Kam zmizel Andrej Babiš? A co se aktuálně řeší ve vedení koalice Spolu a ČSSD? Poslechněte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Stopáž

Jediný podcast, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte sjíždět Twitter a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované