Hlavní obsah

Tři ženy, tři bitvy o peníze za operaci. Tady je návod, jak se ubránit zdravotním pojišťovnám

Reportéři Seznamu: S redaktorem Seznamu Vojtěchem Blažkem o praktikách zdravotních pojišťoven.Video: Sabina Slonková

 

Reklama

Redakce Seznamu přinesla v uplynulých dnech hned několik příběhů lidí, kteří museli až k soudu, aby jim zdravotní pojišťovny zaplatily operace nebo léky, na které – jak se ukázalo – měli právo.

Článek

Když jejímu synovi zjistili vážnou oční chorobu, která může skončit oslepnutím, žádala Monika Hutníková zdravotní pojišťovnu, ať dvanáctiletému Tomášovi zaplatí operaci. Ale marně – zamítnuto.

Domohla se toho až u soudu.

Hana Dvořáková zase trpí rakovinou a pojišťovna jí odmítla zaplatit drahý lék. I paní Dvořáková uspěla s žalobou: na takzvanou biologickou léčbu, šetrnější pro tělo než chemoterapie, má podle soudu nárok.

„Případů, kdy se lidé soudí se zdravotními pojišťovnami, přibývá,“ říká reportér Seznamu Vojtěch Blažek. „Asi to lidem přestává být lhostejné. Nebo si řeknou, že to ze svého platit nebudou, či nemůžou. Systém je zkrátka dohnal k tomu, že přistupují na soudní cestu.“

Překážkou bývá strach, že se spor povleče do nekonečna. A že lidé v tahanicích s pojišťovnou utopí příliš mnoho peněz. „Konkrétně u paní Hutníkové dnes víme, že pojišťovna má celkově zaplatit – i s příslušenstvím, tedy s náklady soudního řízení, asi 21 tisíc. Když si vezmeme, že sporná částka za zákrok byla 14 tisíc, nebyly náklady tak hrozné.“

Jak se k prohraným sporům postavila pojišťovna? Kdo vlastně posuzuje, zda pojišťovna zaplatí operaci očí, bez které by osleplo dítě? Kdo může do rozhodování vstoupit a jak se účinně bránit?

Podrobnosti v úvodním videu, které obsahuje rozhovor novinářky Sabiny Slonkové s Vojtěchem Blažkem a rovněž i dva z příběhů lidí, kteří se s pojišťovnami střetli.

Reportáž je součástí pořadu Reportéři Seznamu, který běží každé druhé úterý od 21:00 na Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sledujte Seznam Zprávy i na Facebooku.

Reklama

Doporučované