Hlavní obsah

Tříkrálová sbírka v plzeňské diecézi je oproti loňsku poloviční

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Tříkrálová sbírka letos v Diecézi plzeňské, která zahrnuje Plzeňský a Karlovarský kraj, vynesla 2,49 milionu korun. Oproti loňsku, kdy se v diecézi vykoledovalo rekordních 5,96 milionu korun, je to méně než polovina.

Článek

Kvůli pandemii koronaviru nemohli letos vyjít skupinky koledníků. Lidé aspoň přispívali do kasiček umístěných v obchodech, kostelech, školách či úřadech. Do konce dubna lze poslat koledu on-line. I přes významný propad ve financování diecézní charita neplánuje své sociální služby rušit nebo omezovat, řekl dnes ČTK její mluvčí Petr Šimek.

Zapečetěné kasičky se v diecézi podařilo umístit na zhruba 220 míst. Brali si je do svých otevřených provozoven obchodníci, byly v lékárnách, na obecních úřadech, ve školách či školkách, v kostelech u i několika jednotlivců. „Osobní koledování sice nelze ničím nahradit, přesto i statické kasičky přinesly požehnaný, téměř dvoumilionový výtěžek. Štědří dárci přispěli i přes všechny překážky nouzového stavu. Dalších 590 890 korun bylo dosud vykoledováno on-line,“ řekl Šimek.

I přes radost z toho, kolik se v nouzových podmínkách podařilo vykoledovat, charity pocítí zásadní propad ve financování svých sociálních služeb. Diecézní charita Plzeň se už teď potýká se snížením dotací z Ministerstva práce a sociálních věcí či z rozpočtu přispívajících obcí. Zároveň jí rostou provozní náklady na poskytované sociální služby, a to nejen kvůli koronavirové pandemii. Podpora z Tříkrálové sbírky, která diecézní charitě pomáhala služby lidem v nouzi udržovat a rozvíjet, tak bude citelně nižší.

Žádné své služby ohroženým skupinám obyvatel ale nechce diecézní charita omezovat nebo rušit. Chybějící zdroje bude hledat během celého roku, bude se opakovaně obracet na donátory a žádat samosprávy o mimořádnou pomoc.

Reklama

Doporučované