Hlavní obsah

Trojská botanická zahrada představí největší dýni v Čechách

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

V trojské botanické zahradě bude k vidění největší česká dýně, vážící 175 kilogramů. Ta bude představená v rámci výstavy s názvem Tajuplný dýňový podzim, která se bude konat od pátku 15. října do konce října.

Článek

Expozici dýní zahrada připravuje počtrnácté. ČTK to dnes sdělila mluvčí zahrady Michaela Bičíková.

„Oblíbená výstava je již tradičně vrcholem našeho podzimního programu. Návštěvníci se mohou opět těšit na zábavný víkend plný dýní, dýňového tvoření a také oblíbený halloweenský lampionový průvod a opékání špekáčků,“ uvedl ředitel Botanické zahrady hlavního města Bohumil Černý.

S různými druhy tykví se návštěvnici zahrady mohou seznámit v části areálu zvaném Horní zahrada. Na výstavě dýňových aranžmá, která připravují studenti České zahradnické akademie Mělník, bude i dosud největší dýně, kterou se na území České republiky zatím podařilo vypěstovat. Trojské botanické zahradě ji věnoval pěstitel Jan Staněk z Horních Bludovic, který se pěstování gigantických dýní věnuje. Česká rekordmanka váží okolo 175 kilogramů. Dýně nicméně mohou vážit až dvě tuny, jak dodala mluvčí zahrady s odkazem na zahraniční soutěže pěstitelů dýní.

Součástí podzimního dění v botanické zahradě bude i program pro děti a oslava Halloweenu. O víkendu 23. a 24. října se v čase od 13:00 do 16:00 budou konat tvořivé dílny. Dětem a zájemcům z řad dospělých budou k dispozici dýně a různé přírodniny, které mohou využít pro tvoření různých aranžmá. Halloween se bude slavit v neděli 31. října od 13:00. Účastníky akce čeká mimo jiné strašidelná výzdoba, zdobení a dlabání dýní a opékání špekáčků. V 18:00 oslavu završí průvod areálem zahrady se světélky a lampiony.

Pro vstup na výstavu a doprovodné podzimní akce platí vstupné běžné pro návštěvu venkovních expozic zahrady. Za návštěvu tak zaplatí dospělí návštěvníci 100 korun. Senioři a invalidé platí poloviční částku a děti a studenty bude zhlédnutí výstavy stát 45 korun. Vstupenky lze zakoupit i přes internetový obchod zahrady.

Botanická zahrada byla založená v roce 1969. Přes 20 let ji veřejnost mohla navštívit jen ve dnech otevřených dveří, celoročně přístupná je od srpna 1992. V 90. letech do správy získala památkově chráněnou vinici sv. Kláry a před 15 lety byl otevřen tropický skleník Fata Morgana. Venkovní expozice se rozkládají na ploše téměř 25 hektarů. V areálu mohou návštěvníci vidět 15.000 druhů stromů a květin. Běžně zahradu navštíví kolem 370.000 lidí za rok.

Reklama

Doporučované