Hlavní obsah

Trump a severokorejský diktátor Kim Čong-un se chtějí brzy znovu sejít

Kim Čong-un a Donald Trump plánují další summit.Video: Eva Krchová, AP, Reuters

 

Reklama

Donald Trump dostal od severokorejského vůdce Kim Čong-una dopis a vbrzku očekává další společné setkání.

Článek

Americký prezident to dnes podle agentury Reuters řekl v Bílém domě novinářům, před kterými obhajoval své vyjednávání s Pchjongjangem. Prohlásil také, že nikdy netrval na rychlém zničení severokorejského jaderného arzenálu.

„Obdržel jsem báječný dopis od Kim Čong-una, skutečně jsme navázali velice dobré vztahy,“ řekl Trump s tím, že brzy je možné očekávat další summit.

Trump a Kim se poprvé setkali na historické schůzce loni v červnu v Singapuru. Společně se zavázali k úsilí o denuklearizaci Korejského poloostrova a k posílení míru v regionu. Ujednání ale neobsahuje konkrétní časové závazky a rozhovory od té doby mnoho nepokročily. Seznam svých jaderných kapacit a informaci o velikosti svého jaderného arzenálu, které Washington očekává, KLDR zatím svým partnerům poskytla.

Trumpova administrativa v minulosti opakovaně uváděla, že netrvá na rychlé likvidaci nukleárních zbraní, ale že klíčový je ověřitelný a důvěryhodný proces zaměřený na postupnou denuklearizaci. To dnes Trump zopakoval.

Kim v novoročním projevu řekl, že KLDR se stále chce zbavit jaderného arzenálu, odmítá ale jednostranné americké požadavky a nechce denuklearizaci uspěchat.

Reklama

Doporučované