Hlavní obsah

Trump by ve výjimečných případech potraty povolil

Trump se nepřímo vyslovil pro zmírnění přísných protiinterrupčních zákonů schválených ve státě Alabama.Video: Marek Martinovský, Twitter, Reuters

 

Reklama

Ačkoliv zpřísnění zákonů týkajících se interrupcí prezident Trump podporuje, vyslovil se pro výjimky v případě znásilnění, incestu nebo ohrožení života matky. Ani to by ale nový zákon schválený ve státě Alabama neumožnil. Trump zároveň naznačil, že právě potraty mohou být jedním z klíčových témat prezidentských voleb.

Článek

Americký prezident Donald Trump na Twitteru uvedl, že potrat by měl být povolený v případě znásilnění nebo incestu. Britský deník The Guardian na svých internetových stránkách napsal, že je to v rozporu s novým restriktivním zákonem, který tento týden podepsala republikánská guvernérka ve státě Alabama.

Stát na jihu USA zakázal ženám předčasně ukončit těhotenství s výjimkou situace, kdy existuje vážné nebezpečí pro zdraví matky. Trump v sobotu na Twitteru připomněl, že je silně proti potratům s výjimkou tří případů: znásilnění, plození dětí mezi blízkými příbuznými a ochrana života matky.

Šéf Bílého domu také napsal, že otázka potratů bude jedním z hlavních témat v kampani před prezidentskými volbami, které se budou konat v listopadu příštího roku. Vyzval odpůrce potratů, aby se spojili. „Pokud se budeme chovat bláznivě a nebudeme sjednocení, pak to, co jsme pro ochranu života vybojovali, může rychle zmizet,“ varoval Trump.

Také demokraté už dali najevo, že problematika potratů pro ně bude důležitým tématem v kampani před volbami příští hlavy státu.

Na neděli jsou v Alabamě naplánovány protesty proti novému přísnému protipotratovému zákonu. Ten patří k vůbec nejpřísnějším na světě. Podle deníku Washington Post je účelem nového zákona především přimět americký nejvyšší soud k přehodnocení přelomového rozsudku v kauze Roe vs. Wade z roku 1973. Ten de facto legalizoval interrupce na celém území Spojených států.

Reklama

Doporučované