Hlavní obsah

Trump chce udělit milost boxerovi Alimu. Prezident Carter ho však dávno amnestoval

Trump chce omilostnit známého boxera. Už to ale stihl jeho předchůdce Carter.Video: Marek Martinovský, AP, Reuters

 

Reklama

Donald Trump oznámil před odjezdem na summit G7, že chce udělit posmrtnou milost boxerovi Muhammadu Alimu. Toho soud poslal do vězení v roce 1967, nechtěl totiž bojovat ve Vietnamu. Rozsudek však později zrušil nejvyšší soud.

Článek

Americký prezident Donald Trump chce udělit milost zesnulému boxerovi Muhammadu Alimu. Ten v roce 1967 kvůli nesouhlasu s válkou ve Vietnamu odmítl vstoupit do armády. Následně byl soudem shledán vinným z vyhýbání se náboru a tři roky nesměl boxovat.

Trump o svém záměru informoval před odjezdem na summit G7. Podle právníků je ale Trumpova amnestie pro sportovní legendu zcestná. Americký nejvyšší soud už v roce 1971 rozhodnutí ze 60. let vzal zpět.

V roce 1977 navíc tehdejší americký prezident Jimmy Carter udělil odpůrcům nástupu do armády v době vietnamské války plošnou amnestii. V Aliho rejstříku tak není záznam, který by prezident mohl odvolat.

Trojnásobný šampion v těžké váze Ali odmítl bojovat ve vietnamské válce. Soudy neuznaly jeho argumenty a odsoudily ho za vyhýbání se výkonu služby.

Podle amerického deníku The Wall Street Journal je udílení posmrtných milostí v USA vzácným krokem. Americké ministerstvo spravedlnosti argumentuje tím, že podobný akt shovívavosti má větší význam, pokud je udělen žijícím osobám.

Reklama

Související témata:

Doporučované