Hlavní obsah

Trump dostal lék od firmy Regeneron. Její akcie šly nahoru

Reklama

Americký prezident Donald Trump dostal v rámci svého boje s koronavirem experimentální lék z laboratoří firmy Regeneron. To však není jediná vazba, kterou šéf Bílého domu na farmaceutickou firmu má.

Článek

Americký prezident Donald Trump obdržel v rámci své proticovidové léčby vysokou dávku experimentálního léku REGN-COV2, který ve svých laboratořích připravila společnost Regeneron.

Žádná jiná forma reklamy by neúčinkovala lépe než Trumpovo oznámení, že se bude vracet zpátky do Bílého domu. Akcie společnosti po jediném prezidentském tweetu vyskočily o sedm procent, za celý rok tak už posílily o 60 procent.

Podle časopisu Forbes se jmění majitele a šéfa Regeneronu Leonarda Schleifera od letošního března rozhojnilo o 400 milionů dolarů na 2,5 miliardy dolarů, tedy 57 miliard korun. A pán Bílého domu na tom má po svém tweetu nemalou zásluhu.

Trump v roce 2017 uvedl, že mu akcie společnosti Regeneron patří, ale letos se už k jejich vlastnictví neznal, nelze tedy vyloučit, že je prodal či převedl a na současném covidovém boom nevydělal. Ale minimálně pomohl k většímu bohatství kamarádovi z golfového klubu ve Westchesteru.

„Leonard a prezident Trump jsou známí žijící ve stejné oblasti, ve Westchesteru po mnoho let. Pravidelný kontakt měli ale až v tomto roce, kdy příležitostně diskutovali o záležitostech kolem covidu-19,“ uvedla společnost Regeneron ve svém prohlášení pro CNN Business.

Schleifer minulý týden hájil rozhodnutí dát Trumpovi lék, pro server CNN uvedl, že Trump „je z více důvodů ve skupině s vyšším rizikem“ a že „doufáme, že jeho imunitní systém dostatečně podpoří, aby mohl vyhrát a úplně se uzdravit“. Jen několik dní před Trumpovým přijetím v nemocnici Waltera Reeda společnost oznámila, že lék snížil virovou zátěž a čas na zmírnění příznaků u nehospitalizovaných pacientů.

„Máme spoustu dat, ale stále jsme v experimentální fázi. Ale když jste uprostřed pandemie a máte lidi v ohrožení, myslíme si, že to má smysl vyzkoušet,“ dodal Schleifer. Regeneron svůj přípravek testuje na dobrovolnících od června a ve svém prohlášení pro CNN Business uvedl, že po pozitivních údajích o účincích léku „diskutuje s odpovědnými úřady o potenciálním povolení nového přípravku REGN-COV2“.

Doktor George Yancopoulos, hlavní vědecký pracovník Regeneronu, v rozhovoru pro CNN zadoufal, že během příštích několika měsíců může pacientům získat více dávek REGN-COV2 díky partnerství se švýcarskou farmaceutickou společností Roche.

„Jsme na dobré cestě, abychom do konce roku dodali 300 000 dávek a produkovali stejný počet měsíčně, i když poptávka může být ještě vyšší,“ řekl Yancopoulos. „Pokud lék skutečně funguje a má účinky, v které všichni doufáme, mohla by být prospěšná pro mnoho lidí.“

Pán Bílého domu však Regeneronu nepomohl jen „dobrým slovem“, firma v červenci obdržela spolu s dalšími farmaceutickými firmami vládní příspěvek na bleskový vývoj vakcíny proti covidu-19. Operaci administrativa nazvala Operation Warp Speed a Regeneron zinkasoval 450 milionů dolarů, tedy 10 miliard korun.

Kromě akcií Regeneronu Trump také vlastnil akcie farmaceutické společnosti Gilead Sciences, která vyrábí antivirotikum Remdesivir. I ten Trumpovi lékaři nasadili.

Regeneron je jedna z mnoha biotechnologických a velkých farmaceutických firem, jejíž naděje raketově vzrostla v očekávání, že bude schopna rychle vyvinout účinnou léčbu nemoci covid-19. Společnost zahájila pokusy na lidech pro svůj protilátkový lék v červnu.

Reklama

Doporučované