Hlavní obsah

Trump na rožni demokratů. Jak íránská krize ovlivní americké volby?

Foto: AP

Americký prezident Donald Trump doufá ve své znovuzvolení.

Reklama

Pouhý měsíc před začátkem primárních voleb rezonuje ve Spojených státech krize na Blízkém východě. Demokratičtí kandidáti větří poslední šanci na útok proti Trumpovi. Právě on nařídil kontroverzní likvidaci íránského generála Solejmáního.

Článek

Íránský generál Kásim Solejmání umírá během amerického dronového útoku. Teherán podniká odvetný útok na vojenské základny Spojených států v Iráku a výrazně upouští od jaderné dohody. První týden roku 2020 masivně rozkýval americkou zahraniční politiku.

Krize na Blízkém východě tak na poslední chvíli proklouzla mezi důležitá témata, která propírají američtí prezidentští kandidáti. Mezi hlavní diskusní motivy doposud patřila zdravotní péče nebo ekonomická kondice USA.

Už 3. února začínají primární volby v Iowě. Občané budou prostřednictvím delegátů volit zástupce demokratů i republikánů postupně ve všech státech. Dva vítězní kandidáti se utkají v hlavních prezidentských volbách 3. listopadu.

Demokraté Trumpa sepsuli

Blok demokratických kandidátů prakticky unisono za eskalaci napětí v oblasti Donalda Trumpa zkritizoval. Největší pobouření způsobil samotný akt útoku na Solejmáního.

„Když se rozhodnete zneškodnit vládního činitele, způsobíte mezinárodní anarchii a všechna pravidla budou k ničemu,“ sdělil pro NPR Bernie Sanders, současný senátor a prezidentský kandidát. „Jsem z toho velmi nervózní. Můžeme ztratit životy v nekonečné válce. V současnosti máme navíc velké, ale opravdu velké problémy na domácí půdě,“ dodal.

„Abychom ukončili tuto nekončící válku, je zapotřebí okamžité stažení amerických vojáků. Ale nemůžete to udělat pomocí tweetu. Nestačí, že se pro to nadchnete, někomu zavoláte a objevíte se v televizi. Musíte na tom systematicky pracovat s vašimi spojenci,“ míní Sanders.

Kritikou nešetřil ani bývalý viceprezident Joe Biden, kterému průzkumy přisuzují první příčku mezi demokratickými kandidáty. „Všemu, co se stalo, se dalo předejít,“ řekl při úterní debatě v New Yorku. „Semínka tohoto nebezpečí zasadil sám Donald Trump 8. května roku 2018. V den, kdy navzdory bezpečnostním poradcům odstoupil od jaderné dohody s Íránem,“ dodal.

K situaci v Íránu se na svém volebním setkání v Brooklynu vyjádřila také senátorka Elizabeth Warrenová, a to krátce po íránských odvetných útocích. „Přesně toto nám připomíná, že musíme zklidnit napětí na Blízkém východě. Americký lid nechce válku s Íránem,“ sdělila Warrenová.

Předvolební šarvátky

Trumpova osobnost možná představuje pro demokraty společného nepřítele, s blížícími se volbami se ale kandidáti nezapomínají špičkovat také mezi sebou. Sanders, proslulý svým pacifismem, se v souvislosti s Íránem opřel do Bidena.

„Joe Biden pomáhal vést válku v Iráku, ten největší omyl v moderních dějinách naší země,“ pronesl Sanders pro CNN. „Zkrátka si nemyslím, že by dokázal aktivovat dostatek energie, kterou potřebujeme k poražení Trumpa.“

Bidena celou dobu jeho kandidatury pronásleduje jeho minulost viceprezidenta. Mnozí mu dávají za vinu přešlapy administrativy Baracka Obamy.

„Co se týče krize, jsme nyní v mnohem horší výchozí pozici, než v jaké jsme byli, když jsem s prezidentem Obamou úřad opustil,“ hájil se Biden pro NPR.

Biden boduje

Navzdory většinové domácí agendě měla zahraniční témata v amerických volbách vždy svou specifickou pozici, píše The Guardian. Není proto vyloučeno, že některému z kandidátů na poslední chvíli přihrají nebo uberou hlasy.

Listopadový volební průzkum ještě žádné zvraty nevěštil. Proti Trumpovi se podle něj postaví Biden, který má mezi demokratickými voliči téměř 50procentní podporu.

Reklama

Doporučované