Hlavní obsah

Trump, nebo Biden? Ekonomiku nejvíc ovlivní jejich odpověď na covid

Foto: Bílý dům

Donald Trump mává z letounu Air Force One.

Reklama

Podnikatelé říkají, že se byznys nezastaví, ať už bude v Bílém domě sedět kdokoliv. Analytik společnosti Natland Petr Bartoň však upozorňuje, že americký prezident může fungování ekonomiky zásadním způsobem ovlivnit.

Článek

Ekonomika byla na cestě do Bílého domu vždycky důležitá. Minimálně to platí od roku 1992, kdy tehdejší vyzyvatel Bill Clinton používal dnes už legendární větu It‘s economy, stupid… v původní verzi The economy, stupid. Podle analytika společnosti Natland Petra Bartoně prezident Donald Trump řadu svých slibů z ekonomické oblasti splnil a od Bidena ho odlišuje hlavně odpověď na covid.

Jak hodnotíte Trumpovy uplynulé čtyři roky?

On dal hodně slibů, i těch neekonomických typu zeď na hranicích a zákaz muslimům vstupovat do Ameriky. Ale mezi ty hlavní ekonomické sliby patřilo snížení daně ze zisku - a to se mu podařilo. Snížil ji z 35 procent ne na 15, jak plánoval, ale aspoň na 21 procent, což je docela významné snížení. Dokázal najmenovat tři soudce Nejvyššího soudu, což bude mít velký vliv do budoucnosti Ameriky, ObamaCare neboli zdravotní pojištění dokázal zreformovat jenom částečně, nicméně to je běh na dlouhou dobu a to ani on neplánoval na čtyři roky. Výdaje na obranu se mu podařilo celkem významně zvýšit, respektive zastavit ten pokles za předchozích prezidentů.

Byznysmeni většinou říkají, že byznys poběží dál bez ohledu na prezidenta. Skoro to vypadá, jako kdyby šéf Bílého domu byl jenom pověstný kladeč věnců. Je to tak?

V Americe má prezident v mnoha směrech větší moc než osoba premiéra v českých podmínkách. Minimálně to velké snížení daní byznys výrazně ovlivnilo a celkem velký vliv má i jeden z prvních kroků, který učinil, a to je deregulace nebo snížení federálních regulací. On vyhlásil, že pokud někdo bude chtít zavést novou federální regulaci, tak se musí zasadit o zrušení dvou dalších. Takže vlastně každou regulací sice někde přidáváte, ale ještě víc ubíráte. Čili určitě neplatí, že v Americe prezident byznys neovlivňuje.

Co očekáváte, pokud bude pokračovat ve funkci Donald Trump? A co se změní, pokud vyhraje Joe Biden?

Těžko říct, protože jedna z charakteristik Trumpovy volební kampaně a konce jeho volebního období je, že už moc konkrétních plánů nesliboval. Má tam nějaké ty nedodělávky z minula, ale téměř všechno dneska změnil covid. To znamená, ať už tam bude ten, či onen, bude docházet v americké ekonomice k velkým změnám.

Kdo z nich by byl pro byznys lepší?

Velký rozdíl mezi nimi bude, jestli ty velké covidové změny budou jenom dočasné, nebo jestli se propíší natrvalo. V Trumpově případě je větší šance, že půjde jen o dočasné změny, což u Bidena neplatí. Samozřejmě nevíme, jak bude za deset let vypadat epidemická situace, nicméně čistě z pohledu byznysu je lepší, pokud ty změny budou co nejméně trvalé. Čili pokud změny budou reagovat co nejvíc adresně na vznikající problémy a v budoucnosti budou snad jednou odvolatelné. To jsou ostatně problémy a otázky, které řešíme také my.

Reklama

Doporučované