Hlavní obsah

Trump označil drogovou epidemii v USA za hrozbu národnímu zdraví. Stav nouze ale nevyhlásil

Donald Trump ve svém projevu označil drogovou epidemii v USA za hrozbu národnímu zdravíVideo: AP

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump dnes v projevu označil drogovou epidemii v USA za hrozbu národnímu zdraví, očekávaný celostátní stav nouze ale v souvislosti s šířením narkotik nevyhlásil.

Článek

Opatření má zjednodušit léčbu závislých a rozšířit pomoc, kterou jednotlivým americkým státům poskytuje ministerstvo zdravotnictví. Nové finanční prostředky na boj s drogami ale bezprostředně uvolněny nebudou.

Drogová epidemie je v USA vážný problém, v jejím důsledku zahynuly podle Trumpa loni desetitisíce lidí. Na předávkování narkotiky umírá v zemi denně kolem 170 lidí. Jde zejména o zneužívání tišících léků a o návyk na heroin a syntetickou drogu fentanyl, což je látka až stokrát silnější než morfium. „Musíme se stát generací, která tuto epidemii zastaví,” řekl prezident.

Trump měl podle dřívějších zpráv dnes vyhlásit v zemi stav nouze, což by umožnilo vládě do boje s narkotiky investovat víc prostředků. Podle agentury Reuters ale krizová agentura FEMA, z jejíž fondů by byly peníze uvolněny, dostatek prostředků nemá. Její účet vyčerpala pomoc obětem nedávného hurikánu v Portoriku.

Stav nouze se v USA obvykle vyhlašuje po přírodních pohromách či v případě nebezpečných epidemií nebo teroristických hrozeb. S neobvyklým nápadem vyhlásit ho kvůli drogám přišel guvernér státu New Jersey Chris Christie, jehož v létě Trump postavil do čela nově zřízené komise pro boj s opiáty.

Mnozí ale tvrdí, že boj s drogami je možné vést i bez dramatických gest. Demokraté v Kongresu krok hlavy státu označili za „prázdná slova bez peněz”. Nespokojeni s postupem prezidenta jsou podle agentury AP poslanci obou parlamentních stran.

Označení drogové epidemie za hrozbu národnímu zdraví sice peníze do boje s drogami nepřinese, praktické důsledky ale má, upozorňují americká média. Obyvatelé amerického venkova budou mít snadnější přístup k léčbě závislosti a některé finanční fondy bude možné přesunout na pomoc nakažených virem HIV. Do jednání o výdajové části rozpočtu pro příští rok, který nyní projednává Kongres, bude možné zařadit návrhy na zvýšení dotací na boj s drogami.

Trumpovo dnešní oznámení, jemuž předcházel emotivní projev jeho manželky Melanie, nabývá účinnosti na dobu 90 dní. Jeho platnost ale může prezident dál prodlužovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované