Hlavní obsah

Trump předává moc Bidenovi. Co to znamená?

Zvolený prezident Joe Biden staví svůj kabinet.

Reklama

Světová média plní přední strany a titulky online webů kapitálkami: Trump přistoupil na předání moci Bidenovu týmu. Co to znamená?

Článek

„Pověřil jsem Emily a její tým, aby udělali, co je třeba,“ tweetoval dosluhující prezident USA Donald Trump v pondělí večer. Měl tím na mysli zahájení procesu předání prezidentského úřadu do rukou Joea Bidena, který téměř před třemi týdny zvítězil ve volbách.

Trump v tweetu zmiňuje Emily Murphyovou, šéfku Správy obecných služeb (GSA), což je úřad, který musí formálně souhlasit s přebíráním moci mezi prezidenty. Murphyová v minulých dnech čelila kritice, protože svůj souhlas zpřístupnit federální zdroje a zahájit tak proces předávání moci Bidenovu týmu odkládala.

Už tento odklad, který nakonec pravděpodobně skončí klidným předáním moci, však může ovlivnit Bidenovu administrativu. Jde totiž mimo jiné o přístup k informacím týkajícím se národní bezpečnosti, například o vývoji pandemie koronaviru. Vzhledem k tomu, že její intenzita ve Spojených státech neklesá, čas v jejím řešení hraje velkou roli.

Prezident Spojených států každý den dostává nové informace, tzv. denní brífink. V USA je zvykem, že informace týkající se státních tajemství a jiných zásadních zpráv v rámci přechodného období dostávají jak dosluhující prezident, tak ten zvolený. Do tohoto pondělí však Donald Trump nepovolil udělovat informace i Joeu Bidenovi. To by se nyní mělo změnit.

Pro srovnání – i v roce 2000, kdy prezidentské volby skončily těsným výsledkem ve prospěch George W. Bushe, dosluhující prezident Bill Clinton povolil udělování informací v rámci denních brífinků i Bushovi. Je nicméně pravda, že jeho oponent Al Gore v té době sloužil jako viceprezident a přístup k informacím tedy měl také.

V přechodném období, které běžně trvá více než 70 dní od výsledků voleb do inauguračního dne, jde také o personální vybavení Bílého domu. Joe Biden už tento týden začal oznamovat jména svých ministrů a jiných klíčových pozic. Jeho tým však musí před lednovou inaugurací zajistit bezchybný chod prezidentské kanceláře, včetně managementu nebo systému zabezpečení.

Prezidentské předání moci existuje v americkém právu už od konce osmnáctého století, kdy George Washington předával úřad Johnu Adamsovi. Jedno z nejkomplikovanějších předávání se konalo na začátku třicátých let minulého století uprostřed velké hospodářské krize. Zvolený prezident Roosevelt se tehdy nedohodl s končícím Hooverem na společném řešení krize a americká ekonomika tím utrpěla ještě více.

Přestože Donald Trump zatím neuznal svoji porážku, respektive vítězství Joea Bidena ve volbách, přepočty hlasů v několika státech, na které se Trump odvolává, jeden po druhém potvrzují Bidenův triumf.

Michigan v pondělí potvrdil vítězství Bidena, v Georgii budou sčítat již potřetí. V dalších klíčových státech, například v Pensylvánii, se Trumpův tým snažil rovněž napadnout výsledky voleb, ale tamní soud žalobu zamítl. Částečné se přepočítávají hlasy i ve Wisconsinu.

Joe Biden ve volbách získal 16 států, tedy 306 volitelů oproti Trumpovým 232 volitelům. Ti se sejdou 14. prosince, aby proces volby hlavy státu formálně potvrdili. Inaugurace nového prezidenta Spojených států amerických se koná 20. ledna 2021.

Reklama

Doporučované