Hlavní obsah

Trump se těší, až bude před vyšetřovateli vypovídat pod přísahou. Podle právníka se unáhlil

Trump chce vypovídat před Muellerem pod přísahouVideo: AP

 

Reklama

Donald Trump ve středu oznámil, že je připraven vypovídat před zvláštním vyšetřovatelem Robertem Muellerem ve věci údajného ruského vměšování do amerických voleb v roce 2016. Jeho právník ale poté Trumpova slova označil za unáhlená.

Článek

Americký prezident Donald Trump před novináři v Bílém domě řekl, že je připraven před zvláštním vyšetřovatelem Muellerem vypovídat pod přísahou. Trumpův právník Ty Cobb ale později uvedl, že prezidentova slova byla unáhlená. Trump podle něj pouze vyjádřil ochotu se s Muellerem setkat, nikoli vypovídat před takzvanou velkou porotou.

„Vlastně se na to těším. Udělal bych to pod přísahou,” řekl Trump. Rozhovor by se podle něj mohl konat za dva až tři týdny. „Je ochoten se s nimi (s vyšetřovateli) setkat, ale bude se řídit radou svého právního zástupce,” řekl Cobb, jehož citoval deník The New York Times.

Mueller se podle tisku chce prezidenta ptát na důvody odvolání jeho poradce pro národní bezpečnost Michaela Flynna a ředitele FBI Jamese Comeyho. Ten tvrdí, že ho Trump žádal, aby zastavil vyšetřování podezřelých styků Flynna s ruskými občany.

Pátrání po ruském vlivu na volby se zatím týkalo několika prezidentových přímých spolupracovníků. Bývalý bezpečnostní poradce Flynn a člen Trumpova volebního štábu George Papadopoulos se přiznali, že vyšetřovatelům FBI lhali. Někdejší šéf volebního štábu Paul Manafort a jeho kolega Richard Gates jakoukoli vinu popírají.

Mueller jako prvního člena americké vlády podrobil výslechu ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse. Vyšetřovatele podle listu The New York Times zajímalo, zda prezident Trump po převzetí funkce bránil průchodu spravedlnosti. Vyslechl také šéfa Ústřední zpravodajské služby (CIA) Mikea Pompea; podle televize NBC jako svědka ohledně Comeyho odvolání.

Nezávisle na Muellerovi se ruské kauze věnují i výbory amerického Kongresu, a to senátní výbor pro tajné služby, sněmovní výbor pro tajné služby a senátní výbor pro justici. Případ rozplétal ještě sněmovní výbor pro dohled a vládní reformy, ten se ale rozhodl svou účast na vyšetřování utlumit.

Deník The New York Times připomíná, že výpověď pod přísahou znamená předstoupit před takzvanou velkou porotu. Velkou porotu složenou z občanů používají vyšetřující orgány při rozhodování, zda je v konkrétním případě dostatek důkazů pro případné obvinění. Sestavení poroty přímo neznamená, že dotyčný bude obviněn, umožňuje ale vyšetřovateli požádat o svědecké výpovědi nebo získat důležité dokumenty. Výslechy, které vedou agenti a prokurátoři, nejsou vedeny pod přísahou, avšak lhaní FBI je kvalifikováno jako těžký zločin.

Reklama

Doporučované