Hlavní obsah

Trump už výsledek voleb nejspíš nezvrátí. Končí přepočet hlasů

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump.

Reklama

V lednu by se měl stát 46. prezidentem USA demokrat Joe Biden. Donald Trump porážku neuznal, výsledek voleb napadá slovně i za pomoci právníků. Po úterý se ale Trumpovy šance zmenší, hlasování se musí uzavřít.

Článek

Na 8. prosince letos připadá tzv. „safe harbor“ deadline, tedy termín do kterého musí být oficiálně přepočítány veškeré hlasy a potvrzeny výsledky z jednotlivých států. Vyprší také lhůta pro vyřešení soudních sporů. Federální zákon z roku 1887 stanoví, že pokud jednotlivé státy uzavřou výsledky šest dní před hlasováním volitelů, americký Kongres musí přijmout hlasy volitelů nominovaných tamními guvernéry.

O šest dní později, tedy 14. prosince, odevzdávají při formální volbě prezidenta své hlasy volitelé, jež vybírají na úrovni jednotlivých států voliči. Každý stát disponuje určitým počtem volitelů, kteří hlasují pro kandidáta, jež v daném státě zvítězil. Biden získal 306 volitelů, Trump 232. Volitele musí do jejich funkce potvrdit guvernéři jednotlivých států, a to právě až po uzavření výsledků a sporů.

Hlasování volitelů bývá obvykle spíše formalitou, jelikož poražení kandidáti tradičně uznají svou prohru poté, co vítězství vyhlásí americká média. Výjimkou byly volby v roce 2000, kdy o hlasy voličů bojovali ještě po volbách George W. Bush a Al Gore. O vítězství nakonec rozhodl Nejvyšší soud, a to na základě soudního sporu z Floridy. Současný prezident dříve prohlásil, že pokud volitelé potvrdí Bidenovo vítězství, uzná porážku.

Většina států již přepočty dokončila a oficiálně potvrdila výsledky. Čeká se pouze na potvrzení z Missouri, Colorada, Západní Virginie a Havaje, kde by nemělo dojít k žádným překvapením.

Současný šéf Bílého domu opakovaně a nepodloženě tvrdí, že během voleb došlo k rozsáhlým podvodům, což popřela řada vládních činitelů i expertů. Důkazy nenašel ani Trumpův ministr spravedlnosti William Barr.

Trump a jeho tým se proto pokusili výsledky voleb zpochybnit nejméně padesáti žalobami, a to převážně v tzv. swing states, kde nakonec vyhrál Biden, tedy hlavně v Arizoně, Georgii, Michiganu, Pensylvánii či ve Wisconsinu. Americké soudy už zamítly nebo se odmítly zabývat nejméně 30 žalobami, které podal Trumpův právní tým. Současná hlava USA může sice ve snaze o delegitimizaci voleb pokračovat, ale pro většinu soudů je po 8. prosinci jednoduše příliš pozdě.

Joeu Bidenovi tak už prakticky nic nestojí v cestě do Bílého domu. Výsledek hlasování volitelů musí 6. ledna potvrdit Kongres, Bidenova inaugurace připadá na 20. ledna.

Reklama

Doporučované