Hlavní obsah

Trump versus soudy 0:2. Zrušení dekretu proti migraci platí dál

Soud zamítl žádost americké vlády na okamžité obnovení platnosti protiimigračního nařízení.

 

Reklama

Americká vláda se snažila u soudu domoci obnovení platnosti protiimigračního nařízení. Soud v San Francisku jí nevyhověl. Mezitím přetahovaná o přistěhovalce vyvolává zmatky nejen na letištích mezi muslimskými cestovateli, ale i v zemi kvůli obavě z ústavní krize.

Článek

Odvolání, kterým se americké ministerstvo spravedlnosti snažilo okamžitě obnovit platnost prezidentského protiimigračního dekretu, neprošlo.

Stanice CNN informovala, že odvolací soud v San Francisku žádost úřadu zamítl.

Odvolání mělo dvě části: Kromě snahy ihned začít znovu uplatňovat zákaz vstupu do USA pro občany sedmi muslimských zemí v něm šlo také o zneplatnění soudního rozhodnutí. Jím soudce James Robart z Federálního soudu v Seattle Trumpův dekret zablokoval.

„Soud vyzval ministerstvo, aby k této části své odvolací žádosti dodalo nejpozději do pondělního odpoledne další doklady," uvedla agentura AP.

V USA se teď mluví o hrozící ústavní krizi. Samotnému ministerskému odvolání totiž předcházel prudký verbální útok Donalda Trumpa vůči Robartovi, který své rozhodnutí učinil s dovětkem, že ve Státech platí zákony, a ani prezident není nad zákon.

Prezident Trump kontroloval, že Robartovy názory jsou směšné a jeho verdikt bude beztak zvrácen. V podstatě tak zaútočil na nezávislost soudů.

Soud otvírá naši zemi potenciálním teroristům a dalším, kteří v srdci nenesou naše nejlepší zájmy. Špatní lidé jsou velmi šťastní!

Soudní znalci varovali, že spor může narušit suverenitu soudní moci. Pro vládní úřady může být signálem, že mají ignorovat soudní rozhodnutí, pokud jsou v rozporu s agendou prezidenta.

„Odvolací soud bude mít obavy, že pokud zakročí proti Robartovi, může to ve veřejném mínění vyvolat pocit, že Trumpův útok na soudní moc je správný. Pokud ale Trump neuspěje, odvolací soud může působit jako zaujatý nepřítel prezidenta,“ uvedl pro server Huffington Post Eric Posner, profesor práva na Chicagské univerzitě.

Další zmatky souvisejí s tím, jak se úředníci špatně orientují v tom, co zrovna platí. Někteří právníci i členové Senátu obvinili celní správu, že už nemá co zadržovat cestující z Íránu, Iráku, Libye, Somálska, Súdánu, Sýrie a Jemenu, když federální soud nařízení zablokoval - byť dočasně.

Federální soud dočasně pozastavil Trumpův dekret.Video: Oliver Sálus

Zmatky i na letištích

Osud občanů zmíněných sedmi zemí, přestože mají víza, je minimálně do rozhodnutí odvolacího soudu nejasný. Bojí se do USA cestovat, že po vynaložení peněz i času se do USA stejně nedostanou.

Jinde preventivně cestující ani neodbaví. Třeba kontrola na letišti v africkém Džibutsku i přes dočasné zrušení Trumpova nařízení občany ze sedmi muslimských zemí do USA nepustila.

Někteří lidé se pak snaží narychlo využít toho, že federální soud protiimigrační nařízení zablokoval. To je případ držitele zelené karty Ammara Alnajjara z Jemenu, který se raději rozhodl zkrátit svou naplánovanou tříměsíční návštěvu snoubenky v Turecku, než by riskoval, že ho pak nepustí do Států. Za změnu letenky zaplatil tisíc dolarů (zhruba 25 tisíc korun).

Reklama

Doporučované