Hlavní obsah

Trump vystřelil státní dluh vysoko. Biden půjde podobnou cestou

Foto: vasilis asvestas, Shutterstock.com

Za Trumpa narostl státní dluh USA o sedm bilionů dolarů.

Reklama

Během vlády prezidenta Donalda Trumpa se zvýšil státní dluh Spojených států na 27 bilionů dolarů. Biden ho může ještě zvětšit, zejména když Kongres schválí nový balíček podpory. USA budou mít patrně nejhlubší deficit od války.

Článek

Americký prezident Donald Trump během svého funkčního období dostál svého samozvaného postavení „krále dluhů“. Během jeho vlády totiž státní dluh vzrostl o sedm bilionů dolarů.

Podle serveru CNN však státní dluh USA vzroste ještě mnohem více, až se úřadu chopí Trumpův demokratický nástupce Joe Biden. Předpokládá se, že ve čtvrtek, tedy den po inauguraci Joea Bidena, dojde ke schválení balíčku ve výši dvou bilionů dolarů na obnovu ekonomiky. Tato částka je nad rámec předchozího balíčku ve výši 900 miliard dolarů.

Cílem navrhovaného balíčku státní podpory a pojištění v nezaměstnanosti je oživení ekonomiky. Zvětšení amerického dluhu nad úroveň 27 bilionů dolarů může být bolestivé, ale vzhledem k rozsahu problémů a příznivým nákladům na půjčky, které jsou momentálně levné, nejde o tak chybný krok, konstatuje CNN.

Biden do Bílého domu vstupuje v době, kdy jsou úrokové sazby relativně nízké. Spojené státy si mohou půjčit na deset let s úrokem jedno procento, což není tolik v porovnání se třemi procenty, jak tomu bylo za Obamovy vlády. Pokud však náklady vzrostou, státní dluh se zvětší.

„Ještě nenastal čas na utažení opasku. Ekonomika není ve stavu, aby si to mohla dovolit,“ řekl pro CNN Joe Brusuelas, hlavní ekonom společnosti RSM. Aktuálně ve Spojených státech nedochází k žádnému zvyšování daní, které by kompenzovalo náklady.

„Jsme stále ve velmi hluboké propasti. Mohli bychom způsobit dlouhodobé škody ekonomice, pokud nebudeme rychle jednat,“ řekl Gus Faucher, hlavní ekonom společnosti PNC.

Faucher dodal, že pokud stát americkou ekonomiku neopraví, znesnadní si pozdější nápravu rozpočtu a řešení některých výzev, které představuje sociální zabezpečení a národní program zdravotního pojištění Medicare.

Jiní namítají, že by Bidenův tým měl počkat ještě několik měsíců, než budou vyhodnoceny dopady 900miliardového balíčku z minulého měsíce, který poskytl finanční pomoc malým podnikům a nezaměstnaným.

Nejhorší deficit od druhé světové války

Rozpočet USA do pandemie vstoupil se schodkem jeden bilion dolarů a nakonec loni dosáhl výše 3,1 bilionu. Na začátku ledna Výbor pro zodpovědný federální rozpočet předpokládal, že schodek rozpočtu USA bude v letošním roce činit 2,3 bilionu dolarů. Je to sice méně než loni, ale v poměru k HDP to bude činit 10,4 procenta, což bude nejvíc od druhé světové války.

Předsedkyně Výboru pro zodpovědný federální rozpočet Maya MacGuineasová uvedla, že schodek rozpočtu bude pravděpodobně ještě vyšší, než se původně odhadovalo, protože jsou u moci levicoví demokraté.

„Trumpova administrativa byla v poslední době jednou z nejvíce fiskálně neuvážených,“ komentovala MacGuineasová. „Při každé příležitosti ke zlepšení fiskální situace se tato správa rozhodla situaci ještě zhoršit.“

Reklama

Doporučované