Hlavní obsah

Trumpův ministr se sešel během kampaně s ruským velvyslancem, pod přísahou to nezmínil

Americký ministr obrany Jeff Sessions přiznal schůzky s ruským velvyslancem během prezidentských voleb.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Po býválém bezpečnostním poradci Michaelu Flynnovi má problémy s napojením na ruskou ambasádu další člen Trumpova kabinetu.

Článek

Současný ministr spravedlnosti USA Jeff Sessions během loňské kampaně před americkými prezidentskými volbami dvakrát jednal s ruským velvyslancem ve Spojených státech. Sessionsův úřad to oznámil ve středu poté, co na schůzky upozornil list The Washington Post.

Ministerstvo je nadřízené Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI), který nyní vyšetřuje údajné zásahy ruských hackerů ve prospěch pozdějšího vítěze voleb Donalda Trumpa. Bílý dům podle televize CNN informace označil za další příklad manipulativního nátlaku demokratů na prezidenta.

Sessions se v prvním případě s ruským ambasadorem sešel jako tehdejší člen senátního výboru pro ozbrojené složky, podruhé to bylo v rámci setkání amerických politiků se skupinou velvyslanců.

„Nikdy jsem se nesetkal s ruskými představiteli, abych s nimi projednával otázky kampaně. Nemám ponětí, o co se tato tvrzení opírají. Je to lež,” uvedl Sessions v prohlášení.

Sessions pod přísahou schůzky nepřiznal

Podle agentury AP tato zjištění patrně vyvolají tlak na to, aby Sessions nezasahoval do zmíněného probíhajícího vyšetřování. Média, která Trump opakovaně označuje za šiřitele falešných zpráv, považují za problém mimo jiné fakt, že se o kontaktech s velvyslancem Sessions nezmínil během slyšení v Senátu před svým potvrzením do funkce, kde byl na ruskou roli v kampani přímo tázán.

Někteří demokratičtí zákonodárci vyzvali Sessionse k rezignaci. „Tohle není normální. Není to falešná zpráva. Je to velmi reálná a vážná hrozba pro národní bezpečnost Spojených států," napsala senátorka za Massachusetts Elizabeth Warrenová na Twitter.

Flynn kvůli vazbám na ruskou ambasádu rezignoval

Bývalý bezpečnostní poradce Michael Flynn musel post v Trumpově administrativě opustit kvůli tomu, že ne zcela pravdivě informoval viceprezidenta Mikea Pence o svém jednání s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem o amerických sankcích proti Rusku. Kisljaka přitom američtí zpravodajci považují podle CNN za předního špiona ve Washingtonu.

Výbor pro tajné služby Sněmovny reprezentantů tento týden zahájil vyšetřování údajných kontaktů mezi Trumpovým týmem a Moskvou během kampaně, kterou se podle některých zpravodajských zdrojů snažili Rusové ovlivnit v Trumpův prospěch. Zatímco podle republikánských členů výboru se přesvědčivé důkazy nenašly, demokraté chtějí vyšetřování co nejpodrobnější.

Trumpův tým opouští Michael Flynn, nevydržel ani měsíc.

Video: Oliver Sálus

Reklama

Doporučované