Hlavní obsah

Tučná pokuta nebo i vězení. Mont Blanc pod ochranou horských četníků

Podívejte se, jak vypadá výstup na Mont Blanc.Video: Seznam, Reuters

 

Reklama

Horolezecká sezóna v Evropě se pomalu chýlí ke konci – a s ní i první ročník policejního dohledu nad její nejvyšší horou Mont Blanc. K povolání „sněžné brigády” se uchýlily francouzské úřady kvůli přelidněným hlavním horským stezkám. Chtějí tak zabránit horským neštěstím – jen loni na evropském velikánovi zemřelo patnáct lidí.

Článek

Každoročně přijede do Alp s cílem vylézt na Mont Blanc na 30 tisíc horolezců. Sedmdesát pět procent z nich volí právě klasickou trasu z obce Saint-Gervais-les-Bains. Její starosta Jean-Marc Peillex bojoval za kvóty pro alpinisty už od roku 2003.

A loni s nimi konečně uspěl – nastoupit na horu touto cestou smí jen lezci s licencí. A to 214 z nich na jeden den – loni na horu vyráželo každodenně necelých 400 lidí. „Je to logické – chceme, aby počet lidí mířících na Mont Blanc odpovídal počtu míst v ubytovacích zařízeních,“ uvedl před rokem Peillex.

Horští policisté tak letos kontrolovali příslušná povolení u každého lezce na dotyčných trasách. To alpinisté získali rezervovaným ubytováním na jedné z horských chat. Kvůli přelidnění a limitované kapacitě chat dříve lezci kempovali přímo na hoře – k tomu docházelo ještě loni. Letos jim už podle německého serveru Deutsche Welle hrozí za nelegální kempování pokuta 300 tisíc eur (téměř 7,8 milionu korun) i dvouletý pobyt ve vězení.

Loňská sezóna je pro mnohé z obce stále noční můrou, mimo jiné i kvůli padajícímu kamení (způsobeno klimatickými změnami), znečištění krajiny a neslušnému chování některých lezců. Docházelo i ke krádežím.

„Na ubytovně Goûter byla ukradena lana. A posledně dokonce pár bot. Pro alpinistu, který o boty přišel, tak musela přiletět helikoptéra,“ uvedl starosta Peillex. Nová opatření byla obecně přijata dobře – někteří nezávislí průvodci jen poukázali na logistické problémy spojené s last minute rezervacemi závislými na proměnlivém počasí.

„Sněžné brigády” kontrolují kromě povolení i vybavení alpinistů. Třeba správnou horskou obuv, provazy nebo i jejich plány, třeba když plánují sólový výstup. Policisté se pak mohou lezce pokusit přemluvit, aby v cestě nepokračovali. Třeba 8. září se po doporučení horských policistů takhle vrátil ruský horolezec s desetiletým synem, který se pokusil na horu vystoupat uprostřed bouřky, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Doporučované